Imunitet od kazne efikasan institut za suzbijanje kartelnog udruživanja

Imunitet od kazne efikasan institut za suzbijanje kartelnog udruživanja

„Kartelni sporazumi poduzetnika o cijenama i podjeli tržišta predstavljaju ozbiljnu povredu prava tržišnog natjecanja te podliježu visokim novčanim kaznama. Borba protiv kartela u srži je svih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja kao i Europske komisije, a jedan od načina je poticanje poduzetnika na prijavu kartela“, istaknula je glavna tajnica ICC-a Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić na seminaru „Karteli i imunitet od kazne - Kako i zašto prijaviti kartel?“ održanom 16. listopada u HGK u organizaciji ICC-a Hrvatska i HGK u suradnji s Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN).

 „Cilj je ovog interaktivnog seminara informirati o pogodnostima koje nude novi propisi o oslobođenju ili umanjenju kazne te uputiti na praktične alate ICC-a radi poticanja usklađenosti tvrtki s pravilima o tržišnom natjecanju“, napomenula je Skupnjak Kapić istaknuvši važnu ulogu Međunarodne trgovačke komore – ICC, kojoj je primarno promicanje međunarodne trgovine i investicija, odgovorno poslovanje te uklanjanje prepreka kroz liberalizaciju trgovine. „ICC djeluje putem 93 nacionalna odbora koji zajedno s izravnim članovima u svijetu obuhvaćaju mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja. Hrvatska ima predstavnike u svih 12 specijaliziranih komisija ICC-a koje donose pravila“, napomenula je.

 „Tema o otkrivanju i suzbijanju kartelnog udruživanja izuzetno je važna jer takvo udruživanje radi podjele tržišta predstavlja najteži oblik kršenja pravila tržišnog natjecanja. Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj predviđa se kazna i do 10 posto godišnje ostvarenog prihoda tvrtke radi kartelnog udruživanja. Riječ je u pravilu o tajnim sporazumima i tajnovitosti sudionika. Ali ponekad se sudionici kartela i javno hvale o postignutom dogovoru o cijeni proizvoda. Detekcija je kartela lakši dio priče, a teži je dio pribaviti čvrste dokaze o kartelnom udruživanju“, kazao je predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Mladen Cerovac.

„AZTN ima alate za pronalaženje dokaza kao što su nenajavljene pretrage po nalogu suda te prikupljanje dokaza u digitalnom obliku no Agenciji je potrebna i pomoć iznutra, a u tome je važna i korisna uloga pokajničkog programa, imuniteta od kazne prvome pokajniku. AZTN je do sada zaprimio prijave dvaju pokajnika. Uz novčane kazne potrebno je razvijati i svijest o ne isplativosti kršenja zakona te povećati kulturu tržišnog natjecanja“, kazao je Cerovac.

„Institut o imunitetu za pokajnika važan je u provedbi zaštite tržišnog natjecanja te je u EU rezultirao značajnim poboljšanjima tržišnog natjecanja. Do 2000. godine kazne su iznosile u milijunima, od 2004. narasle su na tri milijarde eura, pa zatim na 10 milijardi eura, iznosu na kojem su se i zadržale“, kazao je Siniša Petrović, predsjednik Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN).

Marcin Trepka, pravni savjetnik u K&L Gates i supredsjedatelj Radne skupine ICC-a Karteli i oslobođenje od kazne, predstavio je Priručnik ICC-a o oslobođenju ili umanjenju kazne koji na pristupačan način razjašnjava postupak prijave kartela u brojnim državama svijeta u lokalnim i međunarodnim postupcima.

„Programi za oslobađanje ili umanjivanje kazne dobro funkcioniraju u praksi Europske komisije. Najveći karteli u EU su otkriveni i sankcionirani visokim kaznama zahvaljujući prijavama za oslobađanje od kazne. Stoga je potrebno i dalje poticati prijave za oslobađanje u EU ali i ne ovisiti u praksi isključivo o njima za dokazivanje kartela“, istaknula je Mirta Kapural, samostalna savjetnica u AZTN-u. „Potrebno je na razini EU uspostaviti ujednačena pravila i veću pravnu sigurnost poduzetnicima. Važno je razgraničenje s nekim drugim alatima, kao što su naknada štete, nagodbe, anonimni zviždači, a potreban je i razvoj novih propisa i alata na razini EU za jačanje provedbe i borbe protiv najtežih povreda prava tržišnog natjecanja, navela je.

Jasminka Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu govorila je o odnosu privatno-pravne provedbe i imuniteta za zviždače, odnosno o tome jesu li prijavitelji kartela zaštićeni od tužbi za naknadu štete zbog povrede pravila o zaštiti tržišnog natjecanja.

Čemu služi i kako funkcionira sustav prijave za imunitet od kazni za povredu pravila o tržišnom natjecanju u Hrvatskoj elaborirao je Josip Čulić, voditelj Odjela za utvrđivanje zabranjenih sporazuma u AZTN-u.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.