Izvoz u Grčku porastao za 13 posto

Izvoz u Grčku porastao za 13 posto

„Ekonomska kriza ozbiljno je poljuljala gospodarstva obje zemlje, a put oporavka je bio dug i mukotrpan. Prošle godine je trgovinska razmjena iznosila 145 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast od 23 posto. Dobar je pokazatelj i rast hrvatskog izvoza u Grčku za 13 posto u odnosu na 2016. Grčki investitori do sad su u Hrvatsku uložili 33,8 milijuna eura, većinom u građevinu, ali zabrinjava podatak da nema niti jedne naše ozbiljnije investicije u Grčku. Upravo to želimo promijeniti kroz ovakve događaje. Moramo stvoriti institucionalnu platformu koja će gospodarstvenicima olakšati izlazak na nova tržišta“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući Hrvatsko-grčki poslovni forum na kojem je potpisan Memorandum o razumijevanju između HGK i Atenske trgovinsko-industrijske komore. 

 „Moramo sustavno raditi na poboljšanju naših gospodarskih odnosa kroz ovakve događaje. Grčka ekonomija se stabilizirala, provodimo strukturne reforme, a glavni naglasak je na investicijama. Prije nego se okrenemo prema svijetu, moramo ojačati odnose u regiji, prvo politički, a onda i ekonomski. Rezultate nećemo vidjeti odmah, ali moramo stvoriti solidne temelje na kojima ćemo dalje graditi“, poručio je Ioannis Brachos, glavni tajnik odjela za međunarodnu suradnju i gospodarske odnose  Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Veleposlanik Grčke u Hrvatskoj Stavros Tsiepas pohvalio je regionalnu suradnju naglasivši kako moramo raditi na tome da sve države regije koje nisu članice EU to što prije postanu.

„Time bi cijela regija postala sigurnosno stabilnija, a samim tim i gospodarski jača. Što se tiče ekonomske suradnje Grčke i Hrvatske, ona je solidna, ali može biti puno bolja. Grčke tvrtke su zainteresirane za hrvatsko tržište i siguran sam da će ovaj forum otvoriti našim poduzetnicima nove prilike“, kazao je Tsiepas.

„Vjerujemo da će potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između naših komora doprinijeti većoj trgovinskoj razmjeni. Posebno se nadam da će pobuditi jači interes hrvatskih poduzetnika za grčko tržište jer se tamo otvaraju brojne prilike“, izjavio je Stavros Georgakis, član izvršnog odbora Atenske trgovinsko-industrijske komore.

Grčko gospodarstvo je u 2017. raslo za 1,4 posto. Izvoz Hrvatske u Grčku prošle je godine iznosio gotovo 60 milijuna eura, a vrijednost uvoza iz Grčke dosegla je 84,6 milijuna eura. Njihovi najvažniji izvozni proizvodi u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom su obuća, agrumi i odjeća, dok se s našeg tržišta u Grčku izvozi šećer, željezni otpad, čarape, gnojiva i lijekovi.

Područja s najviše potencijale za poboljšanje ekonomske suradnje su poljoprivreda, industrija hrane i pića, energetika, zaštita okoliša, brodogradnja, građevinarstvo i prometna infrastruktura. Naravno, tu je i nezaobilazni turizam, ali i mogućnost za zajednički nastup hrvatskih i grčkih poslovnih partnera na trećim tržištima.

Poduzetnicima su u sklopu Foruma predstavljene mogućnosti ulaganja u Hrvatsku i Grčku, a održani su i B2B razgovori predstavnika 18 hrvatskih i 14 grčkih kompanija iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije i industrije pića, građevinske industrije, energetike i zaštite okoliša, prometa te industrije namještaja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.