Projektom „Iškulica-školica" do jednakih mogućnosti u obrazovanju za djecu romske manjine

djeca romi

Europskim projektom „Iškulica-školica" jednakih mogućnosti u obrazovanju“ djeca i učenici romske nacionalne manjine uključit će se u  predškolske programe i programe produženog boravka s ciljem potpune integracije u osnovnoškolsko obrazovanje na području Međimurske županije. Pojedinosti projekta, koji traje od rujna 2018. do kraja studenog 2019. godine, predstavljene su na konferenciji za medije održanoj u Područnoj školi Držimurec-Strelec.„Ovim projektom želimo pružiti potporu djeci romske nacionalne manjine te želimo osigurati uvjete za poboljšanje njihovih postignuća i uspješniju socijalizaciju. Posljednjih godina uočavamo pozitivne primjere u obrazovanju Roma, posebice u srednjim školama što nam pokazuje da je ulaganje u obrazovanje dugoročno isplativo“, rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Nepovoljan socioekonomski položaj, nepoznavanje jezika i nedostatak motivacije ističu se kao najčešći razlozi nepovoljnog obrazovnog statusa pripadnika romske zajednice. Neredovito pohađaju nastavu, ostvaruju slabije rezultate i ne koriste svoje potencijale što u konačnici rezultira ranim napuštanjem školovanja, višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom.Voditeljica projekta Maja Odrčić Mikulić predstavila je pojedinosti i značaj samog projekta: „Dvije su glavne aktivnosti projekta – uključivanje djece u predškolske programe i u program produženog boravka. U predškolski program uključeno je 148 djece iz osnovne škole Mala Subotica, Podturen, Macinec i Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća. Produženi boravak provodi se u osnovnim školama Podturen, Mala Subotica, Kotoriba i Orehovica, a uključeno je 173 učenika. Djeci će se osigurati dodatna potpora u izvršavanju domaćih zadaća, svladavanju jezika te stjecanju komunikacijskih i socijalnih vještina.“

„IŠKULICĂ-ŠKOLICA“  se financira iz Europskog socijalnog fonda, iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.665.501,46 kuna. Projektom će se zaposliti 8 učitelja razredne nastave, kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec, kojima će se osigurati sudjelovanje na radionicama s ciljem osnaživanja kapaciteta za rad s ovom skupinom učenika. Također, djeci koja sudjeluju u programima financira se prijevoz od romskog naselja do ustanove u kojoj se odvija program.Konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici partnera na projektu – ravnatelji OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Podturen, OŠ Orehovica i Dječjeg vrtića Maslačak te predstavnici prijevoznika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.