Na poziv Predsjednice, predsjednik Republike Albanije, Ilir Meta, u uzvratnom je državnom posjetu Hrvatskoj

Predsjednik Alabanije

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Republike Albanije Ilir Meta. Državni posjet započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice, tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Albanije.

„Redoviti hrvatsko-albanski susreti na najvišoj razini potvrđuju partnerstvo i prijateljstvo naših dviju država i bliskost hrvatskog i albanskog naroda. Nakon mojeg državnog posjeta Albaniji prošle godine te počasti i odlikovanja koje mi je u Tirani dodijeljeno, iznimno mi je drago što sam predsjednika Metu, osvjedočenog prijatelja Hrvatske, danas odlikovala najvišim hrvatskim državnim odličjem - Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Osvrnula se na prošlogodišnji zajednički posjet Arbanasima i otkrivanje spomen-ploče u povodu 550. obljetnice smrti velikog albanskog junaka Jurja Skenderbega, a tom prigodom spomenula je kako je Hrvatska tijekom stoljeća bila sigurno utočište za mnoge Albance. U tom smislu, spomenula je dr. Milana Šufflaya, hrvatskog intelektualca i albanologa koji je ubijen zbog svog hrvatskog domoljublja i naklonosti prema Albancima.Predsjednica je istaknula kako su Albanci bili prijatelji Hrvatske kada su nam bili najpotrebniji - za vrijeme Domovinskog rata, te kako Hrvatska pamti i cijeni podršku Albanije i Albanaca te albanske nacionalne manjine u obrani Hrvatske tijekom tih godina. 

Naglašeno je kako Hrvatska i Albanija imaju zajednički interes za stabilnost i prosperitet jugoistočne Europe te vrlo blisko surađuju kao članice NATO-a te u okviru Američko-jadranske povelje, odnosno Berlinskog procesa i Procesa Brdo-Brijuni. Predsjednica Republike je izrazila duboko žaljenje što Europsko vijeće nije uspjelo postići konsenzus o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te kako Hrvatska snažno podržava otvaranje pregovora o pristupanju s Albanijom. 

Kazala je kako dvije države povezuje i Jadransko more, zbog čega je zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadranskog mora i priobalja za Hrvatsku i Albaniju od strateškog značaja. „Izražavamo zadovoljstvo projektom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji je usmjeren prema rješavanju problema onečišćenja mora kao i sprječavanju nesreća koje bi za Jadransko more mogle imati izrazito negativne posljedice“, dodala je.Što se gospodarske suradnje tiče, Predsjednica je kazala kako postoje brojne tvrtke zainteresirane za proširenje suradnje te u tom smislu navela projekt Jonsko-jadranskog plinovoda, koji predstavlja važan korak prema energetskoj sigurnosti i diversifikaciji te je od strateškog značaja za Hrvatsku i Albaniju.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.