Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o Hrvatima u BiH,Z. Marić ne odlazi, a pitanje F-16 moraju riješiti SAD i Izrael - kaže Premijer

Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti o Hrvatima u BiH,Z. Marić ne odlazi, a pitanje F-16 moraju riješiti SAD i Izrael - kaže Premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da u Daytonu nikada nitko nije mislio da će se odredbama Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva. - Nećemo odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH - rekao je odgovarajući na novinarska pitanja,-Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti - poručio je te dodao da nitko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH, niti joj je veći prijatelj i saveznik, niti joj je više konkretno pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Plenković je istaknuo da Republika Hrvatska, koja je potpisnica Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje, ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u BiH. Ocijenio je da izigravanje duha i jezika Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma nije dobro za demokraciju u BiH. - Nikada u Daytonu nitko nije mislio da će se takvim odredbama u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva. To nema smisla - poručio je predsjednik hrvatske Vlade i istaknuo da pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH pokazuje da je angažman i akcija hrvatske Vlade bila tako snažna da su osjetili potrebu nešto reći.

Dodao je i da su bivši visoki predstavnici, Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu.
Na pitanje kako komentira činjenicu što bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podržava pismo bivših visokih predstavnika u BiH, odgovorio  je da će taj film gledati kada možda nekada u nekoj dalekoj budućnosti netko drugi bude na vlasti u Hrvatskoj. . 
Zdravko Marić ne odlazi iz Vlade
 
Predsjednik Vlade komentirao je i spekulacije o odlasku iz Vlade ministra financija Zdravka Marića. "Nema odlaska",  rekao je Plenković novinarima, upitan je li razgovarao s Marićem oko njegova navodnog odlaska iz Vlade prije kraja mandata, što spominju pojedini mediji.
 
Nabava F-16 bila je sustavna, temeljita i detaljna
 
Vezano uz nabavu izraelskih F-16 aviona, Plenković je ponovio da je sve što je Hrvatska u tom procesu napravila bilo sustavno, temeljito i detaljno, a da otvorena pitanja, ako između njih postoje, moraju riješiti Izrael i SAD.  
  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.