Čakovec s uređenjem novog balona TK Franjo Punčec sve bliže cilju - gradi Regionalni teniski centar

Otvorenje balona Čakovec

- Teniski klub Franjo Punčec, rekao je u prigodi otvorenja teniskog balona s dvije tvrde podloge na novoj lokaciji u blizini Čakovečkih bazena predsjednik Teniskog kluba Franjo Punčec Čakovec, Josip Sabolek, ima dugu tenisku tradiciju, jer sam Klub Franjo Punčec datira iz 1926. godine i spada među najstarije teniske klubove u Hrvatskoj. No, pretpostavlja se da je Čakovec s tenisom bio upoznat već 1904. godine jer u spomen knjizi Učiteljske škole sačuvana je fotografija tenisača u igri, a spominje se i zasebno tenisko igralište. S novim balonom s dva suvremeno uređena tvrda terena omogućuju se igranje tenisa, natjecanja i turniri tijekom cijele godine. Otvorenju terena nazočili su uglednici iz sportskog i javnog života Hrvatske i grada Čakovca, a s time je ujedno otpočelo uređenje teniskog regionalnog centra u Čakovcu kojemu će gravitirati pet županija.

Prigodom otvorenja investiciju su pozdravili i predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, kao i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač. Okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu turizma i športa Tomislav Družak, koji je bio oduševljen viđenim, naglasivši da su ovi tereni, ali i cijeli sportski kompleks Mladost u Čakovcu, primjer ostatku zemlje kako se treba razvijati sportska infrastruktura.

Terene je proglasio otvorenim gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuvši to kao novu stranicu u stoljetnoj čakovečkoj teniskoj povijesti. Podsjetio je i na masovnost bijelog sporta u Čakovcu i zavidne rezultate kluba, u igračkom i na organizacijskom polju.

- Prošle godine bili smo Europski grad sporta, no zbog pandemije Coovida-19, nismo mogli održati mnogobrojne planirane sportske manifestacije. Svejedno nismo stali s investicijama u sportsku infrastrukturu, te su ovi natkriveni teniski tereni dio lani izgrađenoj terena i predanog sportašima na uporabu - rekao je Kovač te dodao da i zbog tradicije, uspjeha i masovnosti, tenisači te terene, ali i budući Regionalni društveni teniski centar Čakovec, svakako zaslužuju.  

- Prvo pravo tenisko igralište u Čakovcu izgrađeno je 1926. godine na prostoru gdje se i danas nalaze klupski tereni. Teren za igru i sve veći interes građana već iste godine uvjetovao je formiranje teniske sekcije u okviru “Čakovečkog športskog kluba”. Počeci organiziranog tenisa u Čakovcu vezani su uz Gezu Legensteina i dr. Jerka Franetovića. Iz čakovečkog tenis kluba potekla je čitava plejada vrhunskih tenisača (Franjo Punčec, Vladimir Petrović, Milan Branović, Josip Šarić, Ladislav legenstein, Ladislav Jagec …) od kojih su neki bili prvaci države, a više je njih branilo boje državne reprezentacije.

Franjo Punčec, po kojem klub danas nosi ime, jedan je od onih koji su dospjeli u sam vrh svjetskih sportskih događanja. Uvršten je među deset najvećih sportaša Hrvatske svih vremena. Danas klub broji tristotinjak članova svih dobnih skupina, od polaznika škole tenisa i rekreativaca do uspješnih natjecatelja. Osam kvalitetno uređenih zemljanih terena i klupske prostorije sa svim pratećim sadržajima (svlačionice, tenis servis, cafe bar, sobe za smještaj i dnevni boravak igrača) omogućuju organiziranje i najzahijevnijih sportskih događaja. Današnji rezultati natjecatelja kluba i organizacija turnira najvišega ranga svrstavaju naš klub među najorganiziranije teniske sredine u Hrvatskoj. Prošle godine klub je organizirao 20 službenih turnira, a sve to poticaj je za daljnje planove oko Regionalnog centra - zaključio je Josip Sabolek.

Dva su igrališta s tvrdom podlogom natkrivena samonosivim balonom i smještena su na prostoru Sportsko rekreacijskog centra Mladost gdje će niknuti novi Regionalni društveno-teniski centar, vrijednosti 20 milijuna kuna, kojem do završetka predstoje još dvije faze izgradnje. Pandemija virusa COVID-19 spriječila je dolazak proslavljenih hrvatskih teniskih reprezentativaca Borne Ćorića i Marina Čilića koji su čestitali na otvaranju putem video poruke, a prvi na novi teren izašli su najbolja juniorka u Europi Antonija Ružić te jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih tenisača, Noa Levak, oboje članovi Teniskog kluba Franjo Punčec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.