S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji i jedinstveni lokalni model teme su prvog MURID-a

kongres MURUID

Programi rane intervencije u Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) i u Međimurju razvijani su godinama, a iskustva i spoznaja djelovanja u različitim sektorima rezultirala su stvaranjem jedinstvenog lokalnog modela. Potaknuti čestim studijskim posjetima i upitima stručnjaka iz regije koji bi željeli upoznati način njihovog funkcioniranja, djelatnice MURID-a organizirale su dvodnevni kongres kroz koji su prikazale rad organizacije i rad u programima rane intervencije. Kongres se održava 25. i 26. listopada 2019. godine u prostorima Srednje škole Čakovec, a oko stotinjak sudionika iz cijele Hrvatske i Slovenije podijelilo je svoja iskustva, prakse i izazove kao temelj podrške u širenju razvoja programa rane intervencije.

MURID već 20-ak godina pruža stručnu potporu djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. „Uspjeli smo stvoriti jedinstven sustav rane intervencije u Hrvatskoj te nudimo cijelu lepezu usluga, od dijagnostike do tretmana. Protekle četiri godine stvorila se potreba drugih pružatelja sličnih usluga i osoba koja iniciraju takve usluge diljem Hrvatske i susjednih zemalja te smo se odlučili za ovakav iskorak, da kroz dva dana prezentiramo sustav, naš model rada, od organizacijskog i financijskog, do praktičnog načina rada.“, istaknula je direktorica MURID-a Silvija Pucko.

MURID-ov kongres, na temu S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji, otvorila je predstavnica ministarstva zdravstva Andreja Bičanić, a kroz dvadesetak predavanja sudionici su se bavili temama poput primjenjivosti smart pristupa u edukacijsko-rehabilitacijskoj znanosti, evaluacijom terapijskog procesa, utjecajem intenziteta terapije i drugim aktualnim pitanjima. Velik broj predavanja održali su upravo MURID-ovi djelatnici koji su prezentirali njihov model rada kao jedinstven model u Hrvatskoj koji funkcionira velikim dijelom zahvaljujući potpori i uključenosti korisnika, odnosno roditelja i obitelji, ali i lokalne zajednice.

Velika potpora u razvijanju programa rane intervencije je Međimurska županija, a zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman istaknula je kako Županija kroz svoj proračun godišnje izdvaja više od 350 000 kuna za pristup ranoj intervenciji, ali se korisnicima nastoji olakšati i kroz druge programe poput Zaklade Katruža: „MURID svoj posao radi odlično i često rješava situacije koje bi trebale biti riješene sustavno na razini države. Svojim radom pomažu velikom broju djece i roditelja te je vrijeme da, zahvaljujući njihovom znanstveno utemeljenom programu, kvalitetnom i učinkovitom radu, država prepozna trud MURID-a i riješi sustavnu podršku ovakvim organizacijama kako ne bi morale strahovati za svoju egzistenciju.

Prvi MURID-ov kongres okupio je zdravstvene djelatnike, djelatnike u obrazovanju, pedagoge, odgojitelje i brojne stručnjake koji imaju priliku razmijeniti iskustva, a najavljeno je kako će po završetku programa prvog dana kongresa, MURID postaviti i vlastiti forum na kojem će odgovarati na brojne upite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.