Opća bolnica Varaždin dobiva uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijuna kuna

OPĆA BOLNICA VZD MR

Opća bolnica Varaždin bit će prva javna zdravstvena ustanova na području sjeverozapadne Hrvatske koja će imati uređaj za magnetsku rezonancu (MR).Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava su danas, 27. kolovoza, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.Opća bolnica Varaždin dobiva uređaj za MR vrijedan 7.145.000 kuna, a nabavljen je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Ukupna vrijednost tog projekta je 172,2 milijuna kuna. Nabavljena je oprema za devet kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica i općih bolnica, među kojom je sedam uređaja za MR. 

- Opća bolnica Varaždin dobiva visoko-sofisticirani uređaj za magnetsku rezonancu bez kojeg je liječenje pacijenata danas nezamislivo. Veliko područje sjeverozapadne Hrvatske, na kojem živi oko 500 tisuća stanovnika, dosad u sustavu javnog zdravstva nije imalo niti jedan takav uređaj. To jasno govori kolika je važnost ovog ugovora. Osim toga, činjenica da je Ministarstvo zdravstva za instalaciju magnetske rezonance na sjeveru Hrvatske odabralo upravo Opću bolnicu Varaždin, potvrđuje važnost ove zdravstvene ustanove kao regionalnog centra – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin i napomenuo da se ovime nastavlja trend velikih investicija u infrastrukturu, opremu i ljude u zdravstvu u Varaždinskoj županiji.Uređaj za MR bi trebao stići do kraja godine, naveo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Još prije nekoliko mjeseci krenuli smo s pripremom prostora za prihvat MR-a, tako da je sve spremno i očekujemo da ćemo biti prva od sedam bolnica u koju će doći ovaj uređaj. Nabavljen je MR jačine 1.5 T, danas nezaobilazan u dijagnostici mnogih bolesti, a kasnije i u liječenju pacijenata. Niz godina očekujemo MR, radilo se na nabavi i njegova isporuka je današnjim potpisivanjem ugovora zajamčena – istaknuo je dr. Kudelić.Za varaždinsku bolnicu uređaj je iznimno važan. – Za nas novi uređaj za MR prvenstveno znači manje troškove i kvalitetniju obradu pacijenata. Dosad smo sve bolničke pacijente upućivali u suradne ugovorne ustanove. Međutim, bilo je i pacijenata koje smo zbog specifične zdravstvene problematike morali upućivati u zagrebačke klinike. Ti bolnički pacijenti će sada pretragu moći obaviti u Općoj bolnici Varaždin, kao i vanjski poliklinički pacijenti koji su dosad odlazili u različite ustanove diljem Hrvatske – rekao je ravnatelj Bolnice.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.