Međimurje domaćin simpozija vodećih europskih mikrobiologa

mikrobiolozi

Od 19. do 22. rujna u „LifeClass Terme Sv. Martin“ održava se međunarodni znanstveni skup Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR 2018. Zahvaljujući organizaciji Hrvatskog mikrobiološkog društva, Sveti Marin je tijekom 3 dana održavanja skupa središte vrhunskih mikrobiologa srednje Europe.Prvi CESAR održao se 2003. godine, a nastao je zajedničkom inicijativom i suradnjom austrijskog, hrvatskog, češkog, slovačkog, mađarskog i slovenskog mikrobiološkog društva. Znanstveni skup otvorio je prof.dr.sc. Roberto Antolović, predsjednik Hrvatskog mikrobiološkog društva, dok su otvorenju prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.sc. Predrag Kočila, ujedno član organizacijskog odbora CESAR-a.

Održan radni sastanak o bolesti Zapadnog Nila

U okviru simpozija, predstavnici zdravstvenih ustanova Međimurske županije, župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te načelnica Općine Pribislavec i predsjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika Višnja Ivačić, održali su sastanak o aktualnoj temi bolesti Zapadnog Nila.„S obzirom na širenje virusa Zapadnog Nila i sinergiju stručnjaka koji se nalaze na simpoziju CESAR 2018, sazvali smo sastanak s ciljem da sakupimo relevantne informacije o trenutnom stanju u Međimurju, o poduzetim aktivnostima i budućim koracima“, rekao je  predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo dr.sc. Predrag Kočila.Na konkretne brojke i situaciju u Međimurju osvrnula se voditeljica djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr.med. Višnja Smilović: „Od 2012. godine od kada se bolest Zapadnog Nila bilježi u Hrvatskoj, na našem području imali smo 3 slučaja oboljenja. U 2018. godini u Međimurskoj županiji za sada je oboljela i hospitalizirana samo jedna osoba.“

Dijana Škorić, profesorica na biološkom odsjeku PMF-a i članica Hrvatskog mikrobiološkog društva istaknula je da su komarci prijenosnici mnogih bolesti te da građani moraju primijeniti osobne zaštitne mjere kako bi se smanjio rizik od zaraze: „Potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom tijekom najjače aktivnosti komaraca, a s posebnim oprezom treba boraviti na lokacijama uz rijeke, kanale i na sličnim mjestima na kojima se skuplja veći broj ovih prijenosnika bolesti. Daljnje širenje zaraze možemo spriječiti jedino edukacijom i uništavanjem prijenosnika pravovremeno provedenim mjerama.“Župan Matija Posavec rekao je da županijske i lokalne vlasti aktivno sudjeluju u rješavanju problema u suradnji sa stručnim službama: „U okviru Kolegija gradonačelnika i načelnika u listopadu predložit ćemo mjere i osigurati određena sredstva za tretiranje komaraca kako bi se spriječile buduće potencijalne opasnosti. Naše zdravstvene službe primjer su preventivnih aktivnosti, koje će se početi provoditi u još većem i kvalitetnijem obliku“.

Dva okrugla stola na hrvatskom jeziku za sve zainteresirane

Posljednja dva dana skupa održat će se dva okrugla stola pod vođenjem eminentnih stručnjaka i znanstvenika iz područja mikrobiologije. Prvi okrugli stol po nazivom Društveno korisno učenje u mikrobiologiji: Prezentacija projekta Hrvatskog mikrobiološkog društva „U društvu mikroba“, održat će se u četvrtak, 20. rujna od 15:30 do 17 sati. Predstavit će se društveno korisno učenje u području mikrobiologije i šire, kao novi koncept učenja u visokoškolskom obrazovanju koji se primjenjuje u rješavanju konkretnih problema u društvu. U petak, 21. rujna 2018. od 10:15 do 13:15 održat će se drugi okrugli stol s aktualnom tematikom pod nazivom: „Multidisciplinarni pristup kontroli rezistencije na antibiotike - od kurative prema preventivi“.Na ovogodišnjem CESAR-u sudjeluje 16 gostujućih predavača koji će održati predavanja o relevantnim temama u području mikrobiologije. Svi sudionici skupa imaju priliku upoznati prirodne ljepote i kulturu Međimurja, a maleni djelić naših folklornih običaja i glazbu prezentirali su članovi KUD-a Mihovljan i Ženska vokalna skupina „Stridone“ na samom otvaranju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.