Simpozij u Trakošćanu: Nužne nove politike vezane uz starenje stanovništva i zaštitu zdravlja starijih osoba

trakošćan

U nazočnosti predstavnika resornih ministarstava i javnozdravstvenih ustanova Republike Hrvatske i Varaždinske županije 28. rujna, u Hotelu Trakošćan održan je gerontološko – javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem.  Skup je održan u povodu obilježavanja 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.Bio je to i najveći stručni zdravstveni skup dosad održan u organizaciji Općine Bednje i njenih partnera – Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske i Krapinsko zagorske županije.

Tome u prilog govori i činjenica da su mu se odazvali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, sveučilišnih ustanova Alma Mater Europae i Libertas međunarodnog sveučilišta te Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske komore fizioterapeuta i Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

Također, Skup je održan uz koordinaciju Referentnog centra MZRH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnozdravstvenu gerontologiju NZ JZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a.Brojne sudionike uvodno su pozdravili inicijatori skupa – načelnik Općine Bednja Damir Poljak, mag. soc. geront., i doc. prim. dr. sc. Spomenka Tomek Roksandić, koja je i održala uvodno predavanje na temu zaštite zdravlja starijih te, u tom kontekstu, o politici perspektive održivog razvoja u Hrvatskoj. A sudionicima su se obratili i prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju pri Referentnom centru MZRH za zaštitu zdravlja starijih osoba, zatim ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, voditeljica Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije dr. med. Irena Stipešević Rakamarić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Martina Gregurović-Šanjug, prorektor Sveučilišta Sjever prof. Damir Vusić, v. d. ravnateljice Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu Nina Bončić-Mijatović i dr. U nastavku su održana brojna tematska predavanja stručnjaka koji su s različitih aspekata govorili o tematici socijalne gerontologije, prenijeli iskustva o njenom razvoju u Sloveniji te o zagrebačkom modelu izvaninstitucijske skrbi za starije te govorili o programskim mjerama Strategije socijalne skrbi za starije osobe u razdoblju 2017. – 2020.

   Na skupu je bilo riječi i o više uže profiliranih tema koje se odnose za populaciju starije dobi. S obzirom na to da se u općini Bednja trenutačno provodi EU projekt Zaželi, kojim je u programu zbrinjavanja i pružanja pomoći za 60-ak starijih osoba zaposleno 14 žena iz skupine teško zapošljivih, na skupu u Trakošćanu predstavljena su i iskustva Bednje u realizaciji programa edukacije i zapošljavanja gerontodomaćica. Održan je i tematski okrugli stol u čijem je radu sudjelovalo 30-ak liječnika i stručnjaka svih profila specijaliziranih za rad sa starijom populacijom. Predstavljeni su i projekti Ministarstva rada vezani uz razvoj i unapređenje skrbi za starije u cilju njihova zapošljavanja u preorijentacijskim zanimanjima kao i neki drugi specijalizirani projekti usko vezani uz ovu tematiku.

Usporedo s predavanjima sudionici su ispunjavali testove znanja iz gerontologije, a kako je skup bio bodovan sukladno komorskim pravilnicima, svi sudionici na kraju su dobili potvrdnice o sudjelovanju.Skup u Trakošćanu svakako je bio jedan od dosad najsveobuhvatnijih tematskih simpozija na temu gerontologije uopće održanih u Hrvatskoj, na kome su najeminentniji predstavnici javnozdravstvenih i drugih institucija i ustanova koje se s bilo kojih aspekata bave problemima starijih osoba govorili o temi koja postaje – a koja će to biti i u desetljećima koja su pred nama – jedan od ključnih javnozdravstvenih problema naše države i Europe.  U tom kontekstu ovaj skup sa svojim zaključcima svakako predstavlja i važnu pozitivnu poruku upućenu cijeloj zajednici, prvenstveno starijim ljudima, kao i svima onima koji su na ključnim razinama odlučivanja pozvani da prepoznaju iznimno kompleksne probleme koje sa sobom donosi činjenica starenja stanovništva (ne samo u nas, već i na razini Europe) i nužnosti kreiranja novih politika kako bi društvo na vrijeme i na odgovarajući način našlo odgovarajuća rješenja. Uz načelnika Poljaka, velik trud u organizaciju simpozija uložili su članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Općine Bednja na čelu sa spec. obiteljske medicine dr. med. Marijom Kolačko te vijećnici, članovi Udruge umirovljenika i djelatnici općinskog Jedinstvenog upravnog odjela. Stoga je simpozij u Trakošćanu, održan u povodu 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, ujedno i velika i važna poruka ljudima treće životne dobi i najljepša čestitka koju Općina Bednja sa svim ostalim sudionicima u povodu ovog dana šalje svim osobama u „zlatnoj dobi“.Simpozij u Trakošćanu završio je osnivanjem Udruge socijalnih gerontologa Hrvatske, a za prvu predsjednicu izabrana je Mara Županić, dopredsjednik je Damir Poljak, a tajnik Alen Župan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.