U Varaždinskoj županiji potpisani ugovori o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme

ŽUPAN ČAČIĆ

Danas su u Županijskoj palači u Varaždinu svečano potpisani ugovori o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme, u sklopu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji. Ugovore je s predstavnicima tvrtki koje su dale najpovoljnije ponude potpisao župan Radimir Čačić koji je naglasio kako je cilj projekta poboljšanje uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije i kod koncesionara, putem ulaganja u opremu, edukaciju  i infrastrukturne zahvate na objektima, odnosno ispostavama Doma zdravlja.

Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora te je naznačio kako će građanima uskoro biti dostupnija primarna zdravstvena zaštita.

-  Projekt je okvirno procijenjen na nešto manje od 13 milijuna kuna, od kojih 15 posto osigurava Varaždinska županija. Dio projekta koji se odnosi na opremanje vrijedan je oko 8,1 milijun kuna, a tu je riječ o 11 različitih grupa opreme, dok će sedam objekata obnoviti infrastrukturno – uglavnom su to liftovi, odnosno rampe, ono što će osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup – istaknuo je župan te dodao kako su natječaji završeni.
Ono što nam je posebno drago jeste činjenica da je od procijenjene vrijednosti priča završila na oko 6,8 milijuna kuna, dakle nešto je i ušteđeno, a dobra je strana da će se taj ušteđeni dio moći prebaciti na građevinski dio projekta. Naime, u posljednjih šest, sedam mjeseci imamo eksploziju cijena u građevinskim radovima i to ne zato što bi to bilo realno ili što su toliko porasle cijene građevinskih usluga u smislu plaćanja građevinskih radnika, nego jednostavno građevinski sektor više nema radnika.

Najvrjedniji u tom bloku je RTG kabinet u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, a tu su i UZV aparati za ultrazvuk štitnjače, vrata, dojki, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i posebno ću spomenuti mogućnost besplatnih pregleda kad je u pitanju sve češći karcinom dojke kod muškaraca. Mnogo je tu opreme koja će pridonijeti poboljšanju primarne zdravstvene zaštite. Najvrjedniji u tom bloku je RTG kabinet u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, a tu su i UZV aparati za ultrazvuk štitnjače, vrata, dojki, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i posebno ću spomenuti mogućnost besplatnih pregleda kad je u pitanju sve češći karcinom dojke kod muškaraca. Mnogo je tu opreme koja će pridonijeti poboljšanju primarne zdravstvene zaštite– naglasio je župan Čačić te dodao kako će se uštedjeti i na troškovima prijevoza.

Također je rečeno kako će ovim novim ulaganjima, odnosno opremanjem ordinacija primarne zdravstvene zaštite, građanima biti na raspolaganju 228 usluga.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Lovorka Horvat.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.