I čakovečka ljekarna u preventivnom programu suzbijanja pretilosti

DAN LJEKARNI

U spomen na 29. listopada 1271. kada je u Trogiru po prvi puta zabilježeno postojanje  ljekarne i ove godine, po  dvanaesti put, obilježen je Hrvatski dan ljekarni s temom „O smanjenju tjelesne težine savjetujte se s ljekarnikom!“.

Ljekarna Čakovec je zajedno s Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije pripremila prigodan program . Ravnateljica Ljekarne Andreja Knežević istaknula je kako su ljekarnici svjesni da je debljina i fizička neaktivnost jedan od najvećih problema današnjice te je u prigodnom obraćanju kazala kako „Želimo osvijestiti javnost o prekomjernoj tjelesnoj težini kao jednom od vodećih javnozdravstvenih problema i izazova društva koji je prisutan u svim dobnim skupinama“.

Obilježavanju je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši da Međimurska županija daje svesrdnu potporu preventivnim aktivnostima unapređenja zdravlja svih stanovnika Međimurske županije sufinanciranjem projekata brojnih sportskih udruga, naglasivši da: „ Naši ljudi imaju visoko razvijenu svijest bavljenja sportom. Većina stanovništva vozi bicikle, trči i aktivno sudjeluje i organizira brojna sportska događanja diljem Županije. Istaknuo bih udrugu „Sport za sve“ koja uključuje sve dobne skupine u svoje projekte i programe što je i najbolja prevencija. Posebnost Međimurja jest da naglasak stavljamo upravo na preventivu, a naš Zavod za javno zdravstvo na razini čitave Republike Hrvatske, definitivno u tome prednjači. Značajnu ulogu imaju i ljekarne koje su često i najznačajniji partneri u preventivnom djelovanju te jedni od prvih u direktnom kontaktu s pacijentima. Iako se katkada čini da sve to puno košta, u konačnici, svaka preventivna aktivnost znatno je jeftinija od troškova liječenja i saniranja posljedica. Pretilost je nažalost populacijsko-zdravstveni problem  današnjice, a još više zabrinjava činjenica da je sve veći broj  pretile djece, stoga je izbor ovogodišnje teme „O smanjenju tjelesne težine savjetujete se s liječnikom“, ne samo aktualan već, nažalost i potreban.“

Cjelokupni projekt obilježavanja dana ljekarni osmišljen je s ciljem isticanja uloge ljekarni i ljekarnika kao mjesta gdje uz izdavanje lijekova, građani mogu najbrže dobiti  odgovarajući savjet o pravilnoj uporabi lijekova, prevenciji bolesti te na taj način u cijelosti unaprijediti svoje zdravlje.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 12 sati organizirano je besplatno nutricionističko savjetovanje s mjerenjem krvnog tlaka, indeksa tjelesne mase, izračunom postotka mišićnog i masnog tkiva, nutricionističkim i stručnim savjetima vezanim uz uzimanje terapije i moguće nuspojave.

Kako bi Međimurke i Međimurce potaknuli na bavljenje fizičkom aktivnošću i zdravim prehrambenim navikama Ljekarne su putem  Facebook-a organizirale nagradnu igru, a troje najsretnijih Alenka Novak iz Pribislavca, Marija Zadravec iz Domašinca i Siniša Obadić iz Ivanovca nagrađeni su štapovima za nordijsko hodanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.