U varaždinskoj Županijskoj palači predstavljen projekt "Drava Life - Integrirano upravljanje rijekom"

drava life

Drava LIFE – Integrirano upravljanje rijekom, naziv je projekta koji je 7. studenoga, predstavljen u Županijskoj palači u Varaždinu, a održana je i radionica s ciljem predstavljanja projekta i prezentacijom planiranih radova obnove rijeke. Nositelj projekta su Hrvatske vode, a partneri WWF Austria, JU Varaždinske, JU Virovitičko-podravske, JU Koprivničko-križevačke županije te Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.Ovo je najveći projekt koji je financiran iz LIFE programa Europske Unije na području Hrvatske, te ujedno i jedini hrvatski projekt koji je Europska komisija odobrila kroz program LIFE 2014. za projekte očuvanja okoliša.

Cilj projekta je poboljšati ekosustav rijeke Drave u Hrvatskoj provedbom različitih aktivnosti u suradnji s tijelima iz područja upravljanja vodama, zaštite prirode i nevladinim organizacijama. Projekt predstavlja dobar primjer međusektorske suradnje kao i integriranog upravljanja hrvatskim rijekama, a obuhvaća aktivnosti na obnovi staništa, informiranju i podizanju svijesti o Natura 2000 područjima uz rijeku Dravu, kao i izradi smjernica za bolje upravljanje rijekom;Projektne aktivnosti na području Varaždinske županije obuhvaćaju revitalizaciju (obnovu rukavaca i proširenje korita) dijelova starog korita rijeke Drave na dvije lokacije („Otok Virje“ u općini Cestica i „Stara Drava Varaždin“ na području grada Varaždina): tu aktivnost provode Hrvatske vode.

Prisutne je pozdravila uvodno Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te im zaželjela dobrodošlicu u Varaždinsku županiju. Prisutne je pozdravio i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te se obratio. -  Vrijednost projekta je značajna, preko 4 i pol milijuna eura. Dokumentacija je u redu, pripremni radovi su svi napravljeni i kreće se s izgradnjom. Cijeli taj projekt je vezan uz veliku ekološku mrežu, a nama je svima u interesu da ovu našu ljepoticu, rijeku Dravu očuvamo, da bude lijepo i očišćeno - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak. 

Aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije odnose se na postavljanje šest info točaka (odmorišta) za lokalno stanovništvo, izletnike, posjetitelje i bicikliste, čime se želi povećati svijest lokalnog stanovništva i posjetitelja o potrebi očuvanja vrsta i staništa uz rijeku Dravu, te utjecati na sprečavanje nepoželjnih aktivnosti na tom prostoru. Info-točke uz rijeku Dravu su zamišljene kao odmorišta (natkriveni prostor za sjedenje) s informacijama o prirodnim vrijednostima rijeke Drave, ugroženosti područja, te informacijama o samom projektu;

Lokacije za postavljanje info-točaka pozicionirane su u 5 jedinica lokalne samouprave,  i to: u općini Cestica (Veliki Lovrečan), općini Sračinec (Svibovec Podravski), gradu Varaždinu (lokaciji uz Dravsku park-šumu), općini Trnovec Bartolovečki (naselju Zamlaka) i općini Sveti Đurđ (naselja Hrženica i Struga). Lokacije su birane na način da se nalaze unutar ili u blizini naseljenih područja, a vodilo se računa i o blizini biciklističke staze (postojeće Mura-Drava bike do Varaždina ili planirane u nastavku trase).Provedba najvećeg dijela projektnih aktivnosti Javne ustanove na području Varaždinske županije planirana je u 2018. i 2019. godini. Izrađena je projektna dokumentacija, dobivene su suglasnosti vlasnika za postavljanje, provedena je nabava, radovi izrade i postavljanja info-točaka na odabranim lokacijama su ugovoreni te se očekuje početak izvedbe radova.Što se tiče rijeke Drave i u kakvom se trenutno stanju nalazi, pojasnio nam je Jasmin Sadiković, koordinator projekta Drava LIFE:

- Biološkim istraživanjem tijekom ovog projekta pokazalo se da je rijeka Drava u vrlo dobrom stanju i puno bolje očuvana nego što su mnoge europske rijeke. Upravo zbog toga i ulažemo ova sredstva iz EU fondova, dijelom iz nacionalnih sredstava da bi se rijeka još unaprijedila, svoje eko sustave i da bi postala još povoljnija, zdravija za staništa, za rijetke ugrožene vrste, ali i za čovjeka - zaključio je Sadiković. 

Na radionici prisutan je bio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.