Vrhunac epidemije gripe očekuje se za dva tjedna

Vrhunac epidemije gripe očekuje se za dva tjedna

Epidemija gripe u punom je jeku, a vrhunac se očekuje u sljedeća dva tjedna. Oboljelih je, prema službenim podacima, više od 1125, ali stvarni broj znatno je veći jer se svi slučajevi ne prijavljuju. Sve su češće i hospitalizacije, a najviše oboljelih je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Dubrovniku i Splitu zabranjeni su posjeti bolesnicima, a u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu troje pacijenata je na tzv. umjetnim plućima. 

Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za gripu u izjavi za javnost rekao je da bi broj oboljelih nakon ažuriranja podataka od ovog vikenda mogao biti i veći, procjenjuje da bi moglo biti i više od 2000 oboljelih. Potvrdio je i da je od posljedica gripe u kombinaciji s drugim komplikacijama dvoje preminulih. 

-Gripa, otkriva, zasad pokazuje intenzitet vrlo sličan prošlogodišnjem, koji je bio dosta visok te je riječ o epidemiji visokog intenziteta. Na početku gripa uvijek krene od djece jer se među njima najbrže širi. Potom se s djece virus širi u obitelj, a iz obitelji u kolektiv, kaže dr. Draženović

Epidemiolozi ističu kako je dominantan  pandemijski virus, H1N1, za koji liječnici kažu da uvijek donosi veće komplikacije tako da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” troje ljudi oboljelih od gripe priključeno na ECMO aparate. To troje pacijenata oboljelih od gripe, dakle, diše uz pomoć navedenog aparata, a njih još sedam u istoj je bolnici hospitalizirano zbog teških komplikacija. Kako nam kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša iz Zarazne, kod sedmero oboljelih od gripe teške komplikacije su upale pluća i bakterijski meningitisi, a radi se o odraslim ljudima koji nisu kronični bolesnici.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.