Entuzijastički tim Opće bolnice Sisak i ravnatelj Dujmenović ponosni na izgradnju nove bolnice vrijedne 120 milijuna kuna

ravnatelj Dujmenović i suradnici

Ogranak novinara Sisačko-moslavačke županije ugostio je Zbor turističkih i novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva na jednodnevnom studijskom izletu u Topusko, Glinu, Petrinju i Sisak. Osim prirodnih ljepota, turističkih potencijala, zdravstvenog turizma, tradicijskih obrta i novinarskog bala, novinari su u glavnom gradu županije posjetili i Opću bolnicu „Ivo Pedišić“ u kojoj su u tijeku građevinski radovi, radi se o jednom od najvećih investicija u zdravstvu u ovoj godini. Ukupna investicija je 120 milijuna kuna, od toga je 70 milijuna bespovratnih sredstva EU-a, 16 milijuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i ostatak će podmiriti županija.


Novinare je primio ravnatelj mr.sc. Tomislav Dujmenović sa svojim timom, s tim da su neki na taj susret entuzijastički došli na svoj slobodan dan i iz mjesta stanovanja udaljenih i 50 kilometara. A novinarskom posjetu pridružili su se voditelj odjela za operaciju dr. Darko Kolar, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Marin Repustić, glavna sestra Odjela za anesteziju, reanimatologiju i internu medicinu Dragana Aleksić, glavna sestra službe za kirurgiju Alma Pisarić, glavna sestra službe za interne bolesti Jasminka Stančić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Danijela Škvorc i voditelj Odjela tehničkih, uslužnih, informatičkih poslova i zaštite na radu Josip Tuškanac.

Ravnatelj je istaknuo da u bolnici u posljednjih 40 godina nije izgrađena niti jedna nova zgrada od temelja i da su potrebe za novim kapacitetima velike. Tako se počelo s gradnjom Središnjeg paviljona, trenutno je završen iskop i zaštita građevinske jame, počelo je betoniranje, izolacija i očekuje se da će ubrzo početi izgradnja zidova, tako da bi do siječnja sljedeće godine radovi trebali biti dovršeni. Dr. Dujmenović naglašava da je osim za novu zgradu izgrađena kanalizacija koja će obuhvatiti i susjedne objekte, kao i nova trafostanica također za cijeli bolnički kompleks. 

Nabavka uređaja za magnetsku rezonancu humanitarnom akcijom umjetnika

Teško je čuti da bolnica nema prijeko potreban uređaj za magnetsku rezonancu, pa pacijenti iz Kutine, Novske, Popovače, Gline, Petrinje, Siska, Topuskog i drugih mjesta u županiji na pretrage moraju odlaziti u Zagreb. Magnetska rezonanca je vrlo važna karika u algoritmu dijagnostičkih pretraga koje su bitne za brzu i preciznu dijagnozu raznih oboljenja, posebno oboljenja lokomotornog i neurološkog sustava. Cijena novog aparata iznosi oko 6 milijuna kuna, no taj novac nije mogla namaknuti niti županija, niti bolnica, pa se na inicijativu župana SMŽ Ive Žinića pokrenula humanitarna akcija za prikupljanje novca za kupnju uređaja.

Pomogli "Vijenac", umjetnici i HEP

Odazvali su se akademski slikari iz županije, mnogobrojni istaknuti umjetnici iz Zagreba i akcija je zaživjela uz pomoć prijatelja iz "Vijenca" Matice hrvatske u čijoj su galeriji djela bila na prodaji, kao i u galeriji u Muzeju Moslavine u Kutini te u Sisku. Akciju su pomogli svi veći gradovi županije, biskup Vlado Košić, te Hrvatska elektroprivreda koja je za tu hvale vrijednu inicijativu darovala milijun kuna. Ravnatelj bolnice i župan imali su snažne argumente za Ministarstvo zdravlja i uz prikupljena tri milijuna kuna, ono je osiguralo preostalih 3 milijuna za kupnju neophodnog uređaja za koji se već priprema stručno osoblje bolnice. Dr. Dujmenović sa suradnicima pokazao je novinarima prostor u kojem će biti smješten taj vrijedan uređaj za koji trenutno radnici iz Švicarske postavljaju Faradejev kavez.

Na fotografijama: ravnatelj mr.sc. Tomislav Dujmenović sa suradnicima, ravnatelj u razgovoru s autoricom.

fotografije: Mirko Janković i Anđelka Felja

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.