Voda bolja i od vina - Varaždinci dobili novi 45 metara dubok bunar za pitku vodu na vodocrpilištu Vinokovščak

VINOKOŠČAK

Nakon što je na vodocrpilištu Vinokovščak, varaždinskog Varkoma pušten u rad novi zdenac iz kojega se iz drugog vodonosnika s dubine 45,5 metara crpi pitka voda za potrebe Varkoma koji opskrbljuje pitkom vodom čitavo područje Varaždinske županije, nazočni su se složili da je pitka voda bolja i od vina. Prirodna izvorska voda bez ikakvih dodataka bila je prava blagodat za sve koji su je kušali, a bili su tu i direktor Varkoma Željko Bunić, Hrvatskih voda - Ispostave Varaždin Danijel Bunić, tvrtke Vodogradnja Tomislav Kezelj i gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok te predstavnici medija.

Željko Bunić, direktor Varkoma upozorio je na značaj novootvorenog zdenca i na zalihe kapaciteta pitke vode: - Novi zdenac čiji je kapacitet 80 litara u sekundi, povećava ukupni kapacitet crpilišta Vinokovščak na 230 litara u sekundi, a s druga tri vodocrpilišta - Bartolovec s 550 litara u sekundi i Belski dol i Varaždin s po 50 litara u sekundi više nego dvostruko premašuje potrebe za pitkom vodom na cijelom području. Time smo zaokružili priču na ovom vodocrpilištu, a budući da je prosječna potrošnja na cijelom području oko 300 litara u sekundi Varkom Varaždin ima respektabilne zalihe svojih kapaciteta. Hrvatske vode i Varkom bili su investitori, a varaždinska tvrtka Vodogradnja koja je posao dobila na javnom natječaju izvela je radove. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 2.871.225,24 kune, od čega je 20 posto financirao Varkom, a 80 posto Hrvatske vode - rekao je direktor Varkoma.

Danijel Bunić, direktor Hrvatskih voda Varaždin, istaknuo je i dobar stupanj zaštite ukupnih voda, od površinskih do tekućica i podzemnih, čega je rezultat i kvalitetna pitka voda u javnom vodovodu Varaždinske županije, a gradonačelnik Čehok je poručio:

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama i Varkomu i tvrtki Vodogradnja koji su izveli radove. Važno je stalno proširivati kapacitete vodoopskrbe! Mi sada imamo više nego dvostruko od potrebnih kapaciteta u odnosu na prosječnu potrošnju. Bitno je reći da je ovo voda iz drugog vodonosnog sloja u koji ne prodiru nitrati. Sada u sustavu osiguravamo vodu iz tri izvora koju možemo miješati. Pa ako bi se slučajno dogodio bilo kakav incident na jednom od izvora, druga dva mogu preuzeti opskrbu. To je rezultat dugoročne razvojne politike Varkoma. Treba se ponositi takvom tvrtkom koja ima najviše eu-projekta, dobro organizirana i koja dobro surađuje s Gradom i nacionalnim tvrtkama.

Na novinarsko pitanje o još donedavnoj velikoj ugroženosti vodocrpilišta divljim deponijima, gradonačelnik je odgovorio - Vidjeli ste da smo na svom dijelu očistili divlje deponije. Zatražili smo to i od HEP-a i oni su očistili, kao i od države kao vlasnika velikog dijela prostora. Vidimo da nesavjesni građani još povremeno dovoze otpad, ali napravit ćemo uskoro tajni video nadzor kako bismo ušli u trag počiniteljima, te ih kaznili u skladu sa zakonom. Srećom otpad uz kanal manje smeta vodocrpilištu Vinokovščak.To je i pitanje građanske svijesti. Srećom sve više se javljaju i sami građani i prijavljuju sumnjive radnje u području crpilišta, tako da počiniteljima to više ne bih preporučio - rekao je gradonačelnik.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.