U Općoj bolnici Varaždin svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu

U Općoj bolnici Varaždin svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu

U Općoj bolnici Varaždin danas je, 20. svibnja, svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijun kuna. Na svečanosti je, uz župana Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bio i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Visoko sofisticirani uređaj je nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Nakon što je u travnju pušten u probni rad, MR je počeo s radom za bolničke pacijente, a čim se potpiše ugovor s HZZO-om, dijagnostičke pretrage bit će dostupne i svim polikliničkim pacijentima.

- Danas je važan dan za Varaždinsku županiju, Opću bolnicu Varaždin i pacijente. Ovaj uređaj za magnetsku rezonanciju prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u ovom dijelu Hrvatske. I dok je Ministarstvo zdravstva putem EU projekta nabavilo uređaj za 7,1 milijun kuna, u opremanje i prilagodbu prostora za sam uređaj uloženo je 1,3 milijuna kuna. Radovi su se financirali s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna je osigurala Županija iz decentraliziranih sredstava – rekao je župan Radimir Čačić.

Prije same svečanosti održan je radni sastanak župana Čačića sa suradnicima i ministra Kujundžića, a župan je istaknuo da je dogovorena podrška Ministarstva zdravstva u daljnjim strateškim projektima koji su važni za Opću bolnicu Varaždin s obzirom da je Županija potpuno svjesna činjenice da najveće investicijske zahvate ne može realizirati sama, kao ni do sada, a nije realno ni da to učini Ministarstvo zdravstva, već je jedino moguće u sljedećoj alokaciji 2021. - 2027. predvidjeti pravo na prijavu tih projekata. 

 U mandatu ove Vlade Varaždinska županija jedna je od županija koje su dobile najviše sredstava. U ovaj zdravstveni sustav investiralo se više od 400 milijuna kuna, a uređajem za magnetsku rezonancu postignuta je nova kvaliteta za ljude ovog kraja - rekao je ministar Kujundžić. 

Zdravstvena usluga i standard će se podići na daleko višu razinu, a bolnički pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili u Zagreb, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

– Nakon što je uređaj za magnetsku rezonancu prošao tehnički pregled, ishodili smo uporabnu dozvolu i pušten je u pogon za bolničke pacijente. U tijeku je ugovaranje usluge s HZZO-om, tako da uskoro očekujemo otvaranje liste narudžbi za polikliničke pacijente, o čemu ćemo izvijestiti javnost – rekao je dr. Kudelić i napomenuo da za njih novi uređaj za MR prvenstveno znači kvalitetniju obradu pacijenata.

Magnetska rezonancija je pretraga prvog izbora za dijagnostiku oboljenja organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralježnička moždina, te za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice. Može se primjenjivati u gotovo u svim organskim sustavima kao dopuna ostalim dijagnostičkim metodama poput ultrazvuka ili kompjutorske tomografije. MR pregled daje dijagnostičke informacije o raznim bolestima, kao što su različita upalna oboljenja, maligne bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođene anomalije.

Na svečanosti su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin Zlatko Koračević i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Damir Poljak. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.