"Zlatnih" 60 minuta trebalo bi biti dostupno uvijek i svima

"Zlatnih" 60 minuta trebalo bi biti dostupno uvijek i svima

Dok se čeka uspostava hitne helikopterske medicinske službe na razini cijele zemlje - na području Dubrovnika - takva služba djeluje već četvrto ljeto. Zahvaljujući požrtvovnim ljudima koji rade od 8 do 8 - spašeni su mnogi životi, brojni pacijenti dobili su bolju zdravstvenu skrb. Unatoč tomu - služba radi samo od 15. lipnja do 15. rujna.

Od primljenog poziva do polijetanja prođe tek 3 do 5 minuta.

- Imamo prioritet nad ostalim prometom. Tko što vidite ovdje je vrlo gust promet u Dubrovniku, ali kontrola leta nam izlazi u susret 14,06 tako da zbilja brzo poletimo odavde i najkraćim putem dolazimo na mjesto odredišta, kazao je Dražen Ćorić, pilot helikoptera MUP-a.

A na odredištu ih znaju dočekati najrazličitija hitna stanja.

- Najčešći pacijenti su traume, nekakvi internistički pacijenti, akutni koronarni sindrom, akutni abdomen... to je to. Naš liječnik odlučuje o tome na osnovu stanja pacijenta i procjene onda odluči da li je pacijent za Split ili Dubrovnik, objasnio je Goran Karne, prvostupnik sestrinstva, Zavod za hitnu medicinu SDŽ-a.

U posljednja 2 mjeseca imali su čak 104 intervencije, uglavnom na otocima i Pelješcu.

- Najčešće na otok Korčulu, 42 na otok Korčulu, od toga 26 baš Grad Korčula, a ostalo Blato, istaknuo je Ivan Brdar, specijalizant hitne medicine KBC-a Split.

Vremenski uvjeti, poput smanjene vidljivosti ili jake dubrovačke bure, vrlo rijetko ih onemogućuju u poslu.

- Mi imamo sreću što smo helikopter pa se uvijek možemo okrenuti u stranu da nam je to čeoni vjetar, kazao je Ćorić.

Iako krajnji jug "pokrivaju" samo tijekom turističke sezone, ističu kako je između 60 i 70% njihovih pacijenata lokalno stanovništvo, udaljeno od bolnice.

- Hitna helikopterska služba apsolutno potrebna u DNŽ, a i u ostatku RH ne samo u ljetnim mjesecima nego u toku cijele godine. Zato što osigurava brz i pravovremen prijevoz pacijenta do bolnice, rekao je Brdar.

I u županiji su svjesni potrebe za cjelogodišnjom hitnom helikopterskom medicinskom službom pa je upućen zahtjev ministarstvu zdravstva.

- Ona otvara mogućnost da se svi slučajevi riješe unutar "zlatnog sata" i to je ono na čemu ćemo inzistirati prema našem ministarstvu, istaknuo je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Jer tih "zlatnih" 60 minuta trebalo bi biti dostupno uvijek i svima.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/535452/zlatnih-60-minuta-trebalo-bi-biti-dostupno-uvijek-i-svima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.