Dan Japana slavi se i u Hrvatskoj, a istarska umjetnica Elis Lovrić na japanskoj turneji nastupa u Min-on muzeju

Dan Japana slavi se i u Hrvatskoj, a istarska umjetnica Elis Lovrić na japanskoj turneji nastupa u Min-on muzeju

Min-On muzej glazbe je jedan od specijaliziranih ustanova za glazbu cijeloga svijeta, utemeljen je 1974. kao glazbena knjižnica, ali se potom osnovao muzej koji danas ima veliku zbirku muzičkih materijala dostupnih posjetiteljima. Muzej izdaje nekoliko publikacija i prikuplja različite muzičke instrumente iz svih krajeva svijeta, ima stalnu reprezentativnu zbirka klasičnih klavira, te različita etnička glazbala i ugošćuje izložbe s posebnim muzičkim temama. Na Dan Japana koji se obilježava u Hrvatskoj, Elis će održati koncert i radionice u školi i tako se nastavlja provedba projekta u kojem je inicirana suradnja srednjih škola gradova Hakodate i Labina.

To će ujedno biti i prvo predstavljanje Hrvatske u Hakodateu. Gradove povezuje bogata rudarska povijest te zanimljive sličnosti njihovih lokalnih govora – labinjonske cakavice i izoliranoga jezika ainu. Ta kulturna povezanost temelj je za uspostavljanje čvrstih veza i prijateljstva između dvaju gradova.
Gostovanje u Hakodateu doprinosi jačanju prijateljskih veza i prepoznatljivosti našeg kulturnog identiteta. Hakodate je grad osnovan u 15. stoljeću, nalazi se u prefekturi Hokaido i jedan je od najpopularnijih turističkih destinacija prefekture, prelijepi krajolici, povijesni spomenici i građevine, izvrsna hrana i pregršt kulturnih događanja u stalnoj ponudi, a posebnost za turiste su i mnogobrojne kušaonice čaja u kojima se nude radionice spravljanja matcha zelenog čaja.

Proslava u Hrvatskoj

U zagrebačkome hotelu Sheraton u subotu 26. listopada održat će se kulturni program za obilježavanje Dana Japana. Veleposlanstvo te zemlje u Hrvatskoj najavilo je od 11 sati predstavljanje japanskog plesa, te demonstraciju vezanu uz odijevanje kimona, njihove tradicionalne nošnje koju će prikazati gđa Chihoko Yanagi. Putovanja po toj zemlji približit će Luka Tomaš, Hrvatski sportski savez gluhih predstavit će planove za Olimpijske igre gluhih koje će se druge godine održati u Tokyju, a Hrvatski kendo savez demonstrirat će kendo - japansku borilačku vještinu, tj. mačevanje dugim „mačem“, točnije štapom sa štitnikom za ruke izrađenim od međusobno povezanog bambusova pruća.

Hrvatska Igo udruga HIGOU pokazat će pravila u Igo radionici, a umješnost izrade origamija može se naučiti u radionici koju priređuje Hrvatsko origami društvo. Poseban program namijenjen je djeci jer će se pokazati tradicionalne japanske igračke, a za one najmlađe koji bi željeli početi učiti jezik, gđa Marina Jukić dat će osnove japanskoga na radionici od 13.30 h. U pretprostoru dvorane A i B svoj rad predstavljaju Hrvatski sportski savez gluhih i Studij japanologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a za željne foto iskustava, organiziran je Canon foto kutak.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.