Promocija knjiga i filmova o Dužijanci podsjetila na bogatu baštinu Hrvata Bunjevaca te važnost očuvanja kulturnih veza s matičnom domovinom

Promocija knjiga i filmova o Dužijanci podsjetila na bogatu baštinu Hrvata Bunjevaca te važnost očuvanja kulturnih veza s matičnom domovinom

Promocija knjiga i filmova o Dužijanci podsjetila na bogatu baštinu Hrvata Bunjevaca te važnost očuvanja kulturnih veza s matičnom domovinom

Hrvatskoj matici iseljenika je 17. listopada održana promocija novih knjiga uz prikazivanje filmova u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata (UBH) „Dužijanca“. Ovaj događaj okupio je brojne goste i ljubitelje baštine Hrvata Bunjevaca iz Subotice i Bačke, a u fokusu su bila dva djela koja na poseban način čuvaju sjećanje na tradiciju Dužijance i povezuju prošlost s današnjicom. Program je vodila Ljiljana Dulić, dopredsjednica UBH „Dužijanca“.

Prva knjiga koja je predstavljena nosi naslov Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. godine u Subotici – Svjedočenje, autora Nace Zelića. Knjigu su predstavili subotički novinar i publicist Zlatko Romić, dok je o njenom nastanku u ime nakladnika UBH „Dužijanca“ govorio direktor udruge Marinko Piuković. Stučni osvrt na knjigu dala je diplomirana etnologinja Biserka Jaramazović Ćurković, rodom iz Subotice. Ova knjiga donosi detaljan uvid u jedno od najznačajnijih razdoblja u povijesti Dužijance, najznačajnije, najveće i najstarije kulturne manifestacije Hrvata Bunjevaca. Kroz svjedočenja i povijesne dokumente, Zelić prikazuje kako je Dužijanca kreirana i oblikovana u četiri godine te kako je postala simbol očuvanja identiteta i tradicije u zajednici. Kroz knjigu se može pratiti kako su Subotičani tih godina izražavali svoju kulturnu prošlost i kako su se trudili očuvati običaje koji su važan dio njihova identiteta. U okviru predstavljanja knjige prikazan je i dokumentarni film „Dužijanca 1968.“ s originalnom snimkom iz 1969. godine i naracijom Nace Zelića.

Drugu knjigu koja nosi naslov Spomenica 2: Ponovni pohod Hrvata Bunjevaca u staru postojbinu, predstavio je njen autor mons. dr. Andrija Anišić, predsjednik UBH „Dužijanca“.  O povijesnoj vrijednosti ove, kao i prve knjige Spomenica pohoda Bunjevaca u svoju staru postojbinu iz 1933. godine autora Petra Pekića govorila je jedna od sudionica prošlogodišnjeg pohoda Blagaju i Mostaru, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i zastupnica u Hrvatskom saboru Jasna Vojnić.

Autor Anišić u ovoj knjizi donosi prikaz (drugog) pohoda Hrvata Bunjevaca u Blagaj i Mostar 2023. godine, gdje je održana Dužijanca održana u duhu potrage za korijenima i identitetom. Bila je to prilika za povezivanje s prošlošću i baštinom koju su Bunjevci, unatoč razdvojenosti i povijesnim okolnostima, uspjeli očuvati kroz stoljeća. Prikazan je i film „Dužijanca u Mostaru“ koji prati temu knjige i zorno prikazuje značaj  pohoda Hrvata Bunjevaca u svoju prapostojbinu i povijesnim lokacijama kao što su izvor rijeke Bune te Blagaj u kojemu su njihovi preci prije 90 godina postavili spomen ploču prigodom svog prvog organiziranog pohoda starom zavičaju.

Nazočnima se na kraju obratio i Ivo Martinović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja je uz Hrvatsku maticu iseljenika bila domaćin ovog događaja.

Uz veliki broj bunjevačkih Hrvata i njihovih prijatelja, predstavljanju su nazočili i Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Vedran Iskra ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je financijski podržao ove projekte, kao i obitelj Nace Zelića koji zbog godina i zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti osobno prisustvovati.  

Ovaj događaj je podsjetnik na važnost očuvanja kulturnih običaja i povezivanja s matičnom domovinom. Kroz knjige i film, prikazana je snaga zajednice i ljubav prema baštini koja se prenosi generacijama, čuvajući tako kulturni identitet i naslijeđe Bunjevaca.

Tekst i foto: Snježana Radoš , MATIS.HR 

P

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.