Obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

U povodu 223. godišnjice rođenja, Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD “Jelačić” organizirali su svečanost koja je započela svetom misom u crkvi sv. Jurja, a uslijedio je kulturno-umjetnički program u izvedbi zbora, tamburaša i klape HKPD-a “Jelačić”.

U Petrovaradinu je svečano obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Velikan hrvatske povijesti, ban Jelačić, rođen je 16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu, a uz 223. godišnjicu njegova rođenja, Hrvatsko nacionalno vijeće i HKPD “Jelačić” organizirali su svečanost koja je započela svetom misom u crkvi sv. Jurja, gdje je Jelačić i kršten. Misu je predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, a uslijedio je kulturno-umjetnički program u izvedbi zbora, tamburaša i klape HKPD-a “Jelačić”.

Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Karolina Bašić, istaknula je važnost očuvanja sjećanja na bana Jelačića kao uzora za očuvanje hrvatskog identiteta, socijalne pravde i jedinstva. Govorila je i o obnovi Jelačićeve rodne kuće, naglašavajući da će završetak radova biti podržan sredstvima Vlade Republike Hrvatske te da će kuća postati središte kulturnih aktivnosti i susreta zajednice.

Savjetnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. sc. Milan Bošnjak, prisutnima je poručio da je ban Jelačić bio i hrvatski i europski junak te da može poslužiti kao simbol suradnje između Hrvatske i Srbije. Istaknuo je važnost očuvanja kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji te kritizirao spor napredak u obnovi Jelačićeve rodne kuće i ispunjavanju drugih obveza, poput otvaranja katedre hrvatskog jezika.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije, Tomislav Žigmanov, obratio se kao politički lider hrvatske zajednice, naglasivši važnost političke borbe za očuvanje slobode i dostojanstva Hrvata u Srbiji. Pozvao je na dijalog i suradnju, ističući kako je uključenje hrvatske zajednice u strukture vlasti rezultat dugogodišnje borbe i zalaganja.

Predsjednik HKPD-a “Jelačić”, Mirko Turšić, izrazio je ponos zbog imena udruge i planove za budući Spomen dom u Jelačićevoj rodnoj kući, koja bi trebala postati nova turistička atrakcija i kulturni centar u Petrovaradinu.

Svečanost u Petrovaradinu okupila je brojne predstavnike hrvatske zajednice i lokalnih vlasti, uključujući zamjenika veleposlanika Hrvatske u Beogradu Ivana Zeko Pivača, generalnog konzula Hrvatske u Subotici Velimira Plešu te ravnateljicu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarinu Čeliković.

Obilježavanje Dana rođenja bana Jelačića nije prošlo nezapaženo ni među Hrvatima iz Vojvodine koji danas žive u Hrvatskoj. U Zaprešiću, predstavnici Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata položili su vijenac na grob bana Jelačića, dok se u Zagrebu održava tribina posvećena ovom velikanu.

Foto: SDUHIRH i Hrvatska riječ

 IZVOR: MATIS.HR

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.