Događanja u lipnju u Temišvaru

Događanja u lipnju u Temišvaru

Ljeto je pokazalo svoje prisustvo, a Temišvar otvara svoja vrata za novi val izvanrednih kulturnih događanja. Kako grad nastavlja sjati, lipanj donosi eksploziju boja, zvukova i kreativnosti, obećavajući nezaboravna iskustva za stanovnike i posjetitelje.

 Sljedeći događaji dio su Legacy Temišvar 2023, dio Nacionalnog kulturnog programa "Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2023."

Vizualne umjetnosti prevladavaju u prvom dijelu mjeseca. Od 5. do 16. lipnja, u Faber - Hala III, javnost je pozvana da otkrije izložbu "Mi smo 17", svakodnevno od 14:00 do 19:00. Izložba istražuje i slavi iskustva adolescencije u suvremenoj Europi kroz radove mladih sudionika Kluba fotografije "Mi smo 17" i Proljetne škole.

Izložba dizajna pod nazivom "Designer(s). (Re)designing the world" održat će se od 7. do 21. lipnja u Bastionu 1. Ova izložba pružit će fascinantnu platformu posjetiteljima da otkriju inovativne radove dizajnera koji redefiniraju i rekonfiguriraju svijet. Od 7. do 30. lipnja, Palača Ștefania će ugostiti izložbu fotografija "Voyage en Roumanie" umjetnika Mathieua Pernota, kao dio Festivala Impuls. Izložba nudi dubok i autentičan pogled na Rumunjsku, hvatajući pejzaže, ljude i nezaboravne trenutke.

Dana 6. lipnja, ARChA će postaviti interaktivnu kazališnu predstavu pod nazivom "U šumskom gaju", s početkom u 21:30. Istoga dana, započet će cirkuska radionica kao dio događaja "INSPIR. Impuls u susjedstvima", održanog na Trgu Traian i području Lipovei (Ulica Martir Alexandru Grama), od 6. do 15. lipnja.

Počevši od 22:00, 7. lipnja, održat će se zabava "HEI x launmomentdat #1" u Bastionu 1, HEI - Kuća europskih instituta.

Dana 8. lipnja, u 17:00, u kinu Timiș, održat će se projekcija filma iz 1962. godine "Mamma Roma", kao dio događaja "CEAU, CINEMA ITALIANO!".Embargo Fest, jedan od najočekivanijih kulturnih događaja u zapadnom dijelu zemlje, ponovno se održava u Temišvaru. Prvi dio festivala, 8. lipnja u FITT-u, donijet će publici sljedeće goste: renomiranog pjevača, glumca i skladatelja Mihai Mărgineanu i Bandu, bend Zbogom Brus Li iz Srbije s njihovim prepoznatljivim balkanskim punkom, te bend Hazard, koji će izvesti folk recital.

Premijera drame Jean-Claude Carrièrea "Ti činiš prvi korak" održat će se 10. lipnja u 20:00 u Capitol Hallu Filharmonije Banat. Šarmantna i živahna romantična komedija koja istražuje susret dviju potpuno različitih osoba, s Raluca Aprodu i Mariusom Călugărițom u glavnim ulogama, u režiji Andreia Munteanua.

U prostoru UPT Creative Campus, 11. lipnja, s početkom u 18:00, održat će se radionica s Georgeom Roșuom na temu "Pisane motivacije za glasanje".

Dana 15. lipnja, s početkom u 20:00, u kinu Victoria, javnost će moći uživati u projekciji filma "Priscilla", koji priča eksplozivnu ljubavnu priču Priscille Beaulieu (Cailee Spaeny) i Elvisa Presleya (Jacob Elordi). Inspiriran francuskom tradicijom Fête de la Musique, Francuski institut organizira koncert na javnom prostoru Trga Traian. Dana 20. lipnja, od 20:30, multiutjecajna francuska grupa "Le Petit Bal de poche" oduševit će publiku raznovrsnom i energičnom glazbom, uz pjevačicu Nawel Dombrowsky.

Udruga Simultan vraća se s novim izdanjem događaja Sound Narratives. Godine 2024., događaj će se održati od 20. do 23. lipnja na raznim lokacijama u području Iosefin-Bega.

Dana 21. lipnja, od 19:00, u ugodnoj atmosferi TRIADE Vrta, zajednica je pozvana uživati u posebnom koncertu "Le Petit Bal de Paris", dijelu proslave susjedstva. FLIGHT HIDDEN TREASURES II održat će se od 6. do 24. lipnja na nekoliko lokacija diljem grada. Ovaj događaj ima za cilj otkriti i otkriti skrivene blaga iz manje posjećenih mjesta, ali s važnom ulogom u povijesti Temišvara: Fabric, Iosefin i Cetate.

Sljedeći događaji dio su opće kulturne ponude Temišvara.

U sferi vizualnih umjetnosti mogu se vidjeti dvije posebne izložbe tijekom ljetnih mjeseci. Izložba "Marius Bercea: The Side of Paradise", koja će biti predstavljena u ISHO House i otvorena za javnost od 31. svibnja do 17. kolovoza, i izložba Andreia Ariona, koja se može posjetiti od 21. lipnja do 14. rujna u Kunsthalle Bega.

Multimedijska izložba "Fabrikage" može se posjetiti od 4. do 19. lipnja u Galeriji 5 na ulici Vasile Alecsandri. Ovaj impresivni događaj rezultat je suradnje između kulturnih operatera iz tri Europske prijestolnice kulture 2023. Dana 6. lipnja u 19:00, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere, održat će se baletni izvedbeni kupe pod nazivom "Prometheus' Creations / Bodies & Emotions", jedini balet Ludwiga van Beethovena.

Predstava "Tektonika oblaka" Joséa Rivere, u režiji Lászlóa Bocsárdija, imat će premijeru 6. lipnja i bit će ponovno postavljena 27. lipnja, s početkom u 19:30, u Njemačkom državnom kazalištu.

Izvanredan koncert održat će se u Capitol Hallu Filharmonije Banat 14. lipnja, s početkom u 19:00, a izvest će ga Simfonijski orkestar Filharmonije Banat, pod ravnanjem dirigenta Gabriela Bebeșelea.

Dana 14. i 15. lipnja, u 19:00, u Velikoj dvorani Mađarskog državnog kazališta "Csiky Gergely", održat će se još jedna premijera, predstava "DANAOS", u režiji Szabóa Kristófa.

Dana 16. lipnja, u 18:00, u Opernoj dvorani Rumunjske nacionalne opere, na adresi Mărășești 2, bit će prikazan mjuzikl "Violinist na krovu", izvanredna izvedba s sudjelovanjem glumice Maie Morgenstern i dirigenta Vlada Conte.

Od 21. do 23. lipnja, javnost će moći uživati u programu koji će dovesti izvanredne umjetnike i nezaboravne izvedbe, aktivnosti i mnoge druge iznenađenja tijekom četiri dana Flight Festivala.

Kraj mjeseca obilježen je 70. godišnjicom Njemačkog državnog kazališta u Temišvaru. Ova godišnjica bit će proslavljena postavljanjem predstave "Leonce i Lena".

Nacionalni kulturni program "Temišvar – Europska prijestolnica kulture 2023." financiraju Općina Temišvar, Ministarstvo kulture i Vijeće okruga Timiș.

Glavni partneri: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recaș, Iulius Town, Profi Službeni emiter: TVR Partner za mobilnost: Automobile Bavaria

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.