Broj novozarženih u Varaždinskoj županiji danas je 319, a čak 100 zdravstvenih djelatnika je zaraženo ili u samoizolaciji

Broj novozarženih u Varaždinskoj županiji danas  je 319, a čak 100 zdravstvenih djelatnika je zaraženo ili u samoizolaciji

Na današnjoj press konferenciji u krugu varaždinske Opće bolnice, nakon još jedne ogromne brojke - čak 319 novozaraženih, Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije kazao je da je ta županija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije bila 16 dana zaredoma najugroženija regija u cijeloj Europi. Od jučer je tu poziciju, po 14-dnevnoj incidenciji, preuzela Međimurska županija, a očekujemo da i po 7-dnevnoj incidenciji Varaždinska županija više neće biti na prvom mjestu, istaknuo je Vugrin. 

Naglasio je da je jučer stigla odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za Varaždinsku županiju. Radi se o produživanju mjera koje su već bile na snazi od 21. studenog. Nove su dodatne restriktivne mjere za trgovine, prodavaonice i trgovačke centre uoči povećanja frekvencije ljudi. Uvedena je obaveza trgovina da preuzmu odgovornost u organizaciji rada, da se izbjegnu redovi čekanja, i da vode brigu o maksimalnom broju ljudi, s time da je donijeta odluka o 10 metara kvadratnih prodajne površine po kupcu.

Rekao je i da je upućena preporuka svim osnovnim školama na području Varaždinske županije da učenici viših razreda prijeđu na online nastavu do 23. prosinca, a da do tada nastavu na daljinu provode i srednje škole. Ravnatelji svih 46 osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske županije prihvatili su tu preporuku, a od gradskih škola samo je pola preuzelo taj model.
Na pressici se medijima obratio i Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin koji je naglasio da zbog koronavirusa svaki dan više od 120 djelatnika u OB Varaždin nalazi "van pogona" zbog zaraze ili samoizolacije, a trenutačno  je više od 100 djelatnika pozitivno na koronavirus. 

- Jučer su se na liječenju nalazila 272 pacijenta, a danas je to 262. No nemojmo da nas zavara ta apsolutna brojka jer je dijelom uvjetovana većim brojem otpusta koje smo jučer uspjeli napraviti. Nažalost, dijelom i brojem umrlih pacijenata. Trenutno se u jedinici intenzivnog liječenja nalazi 21 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru i jedan dodatni u Klenovniku na respiratoru. Usprkos liječenju, u posljednja 24 sata devet pacijenata u bolnici, od toga tri u jedinici intenzivnog liječenja, je umrlo od posljedice zaraze koronavirusom. Svakodnevno se preko 120 djelatnike bolnice nalazi van stroja zbog zaraze ili samoizolacije – rekao je Kudelić.
Naglasio je da je ovakav veliki broj pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti zahtijevao kompletnu reorganizaciju načina rada u OBV.

-Opća bolnica ima ugovorenih 965 ležajeva na sve tri lokacije. Zbog energetske obnove u Klenovniku 60 ležajeva nije u funkciji, a u Novom Marofu čak 70 zbog dotrajalosti objekta i narušene statike. U raspoložive krevete ubrajaju se i jedinica intenzivnog liječenja, dječja kirurgija, pedijatrija, psihijatrija, hemodijaliza, rodilište, palijativa. Dolazimo do brojke od 314 kreveta koji su dostupni za liječenje svih pacijenata, a mi smo čak 304 osigurali za liječenje COVID-19 bolesnika – naglasio je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.