Večeras u 20 sati na otoku Krapnju - regata u ženskom veslanju - "Ususret Gospi od anđela"

krapanjka

O otočiću Krapnju mnogo toga se saznalo unatrag nekoliko godina. Otok spužvara, najniži otok Jadrana, najgušće naseljen otok Hrvatske...bogate kulturne i povijesne baštine, s borovom šumom, samostanom, cvrčcima, bistrim morem, idealna je destinacija za obiteljski, romantični, miran odmor i relaksaciju. Gastronomska ponuda otočnih konoba i restorančića, mali hotel i marina...Trgovina ljubaznih prodavačica Marijane i Renate zadovoljava sve potrebe tako da poželite na Krapnju ostati zauvijek.

Komad Zemlje usred mora, sasvim blizu kopna, a dovoljno daleko da ostavite sve brige tamo, na drugoj strani. Stanovnika kroz godinu ima vrlo malo što ne znači da nema živog kulturnog života. Imaju kulturno-umjetničko društvo, klapsko pjevanje.. i vjetrovito zimsko vrijeme ima se čime kratiti. Vjerojatno najznačajnija ljetna manifestacija je “Ženska regata "Usret Gospi od anđela” koja se održava 1. kolovoza. Počinje u 20 sati, a posljednja “pruga” ( kako se od dragosti zove trajektna linija) polazi s Brodarice u 19.30 sati.

Kako i samo ime govori, veslaju samo žene u teškim drvenim brodicama. O toj regati, veslanju, značenju, govori gospođa Milena Mratinić, Krapljanka srcem i dušom iako sa splitskom adresom:

-Organizator regate je “Društvo za unapređenje Krapnja”,,a i članovi su uz meštane Krapnja i oni koji tu žive i mnogi koji su rasuti po svijetu.  Organizatori smo Ana Bajagić, moja majka, Željko Tanfara, ja i Turistička zajednica “ Krapanj-Brodarica “ . No, teško je doći do novaca, financiramo se uz pomoć TZ, poznatog restorana Zlatna Ribica, tvrtke Djelo, vinarije Jaram. Prije 10-tak godina, suprug i ja smo išli prema “Zlatnoj ribici” i pokvarila nam se penta. Rekla sam mužu da uzme vesla i zamahne dva-tri puta. Na Brodarici je stajala jedna bakica u crnini. Kad smo prišli mulu, bakica je žustro rekla “Muala, ki te to naučija, ali mater, ali baba? Muž voziti, a ti siditi??!” Ta priča je ostala pohranjena u sjećanju, a obzirom da kad se spomene Krapanj i uvijek se spominjaju spužvari, ronioci, najniža visina, najgušća naseljenost i ostali tehnički podaci, a svjesna činjenica da nitko nikada nije ispričao priču o ženama Krapnja koj su imale jako težak život, organizirala sam regatu kako bi se saznalo za njih.Te žene nisu znale plivati, a veslale su daleko od svog otoka. Uz to su vodile brigu o svom kućanstvu, vrtlima, djeci, starcima. Svoje muževe, očeve, braću koji su odlazili ronit spužve štedile su od teških poslova, pa i veslanja i tako im ukazivale ljubav i pažnju. No, tu priču je trebalo ispričati, a mi je pričamo upravo uz tu regatu.

Zato je regata njima u čast i slavu. Ove godine bit će pet šest brodova, s 30-tak sudionica. Svaku potrebnu podršku nam daju i muškarci, na način da svake godinu pripreme brode koji će sudjelovati u regati, naprave spizu kojom će počastit goste koji će doći na regatu. To je ravnopravnost, ljubav, i poštovanje u punom smislu tih riječi. Time što žene veslaju, zapravo se prisjećamo starih vremena, o čemu svjedoče i stare crno-bijele fotografije, gdje muškarci stoje na krmi ili provi sa rukama na leđima,a one rade.Te krapanjske žene svojim radom i veslanjem pokazale su osim poštovanja i činjenicu da je žena, supruga i majka držala četiri kantuna od kuće, a pri tom ih nije omela ni “sitnica” da nisu znale plivati.  Krećemo u tom smjeru da tu regatu zaštitimo i očekujemo da nas podrže ministarstva od kulture, turizma, socijale u smislu ravnopravnosti spolova koje je evo, igrom sudbine na Krapnju došla do izražaja davno prije pojave prvih feminističkih pokreta. - rekla je moja sugovornica i požurila na daljnje pripreme, važnog otočnog događaja. Nađete li se u blizini, uskočite na “prugu”, dođite! Navijajte i svojim prisustvom podržite manifestaciju posvećenu ženama, njihovoj snazi i hrabrosti!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.