Grad Beč je do sredine godine već postigao i premašio svoj cilj proširenja fotonaponskih sustava za 2024. godinu

Grad Beč je do sredine godine već postigao i premašio svoj cilj proširenja fotonaponskih sustava za 2024. godinu

Grad Beč je do sredine godine već postigao i premašio svoj cilj proširenja fotonaponskih sustava za 2024. godinu. Više od 200 megavat-peaka električne energije godišnje sada potječe iz solarnih elektrana.

Kako potvrđuju iz Grada Beča, cilj postizanja proizvodnje solarne energije ukupne snage 50 MWp u austrijskoj prijestolnici premašen je prije početka druge polovice godine. Trenutačno oko 10.000 fotonaponskih sustava osigurava dovoljno električne energije za opskrbu više od 57.500 kućanstava. Od početka godine u rad je pušteno više od 1.500 novih fotonaponskih postrojenja, kako privatnih tako i onih na javnim zgradama, poput zgrada s gradskim stanovima. Ove je godine na površinama u vlasništvu grada postavljeno 15 fotonaponskih sustava ukupne snage od gotovo 2,5 MWp. U sljedećih nekoliko mjeseci Grad Beč planira instalirati sustave s ukupnim kapacitetom od 8 MWp.

No posebni izazovi tek slijede. Dok je cilj za ovu godinu proizvodnja električne energije ukupne snage od Slika 1: Fotonaponski paneli na Muzeju grada Beča © Christian Hofer / Wien Energie MWp, povećanje kapaciteta solarnih postrojenja na 250 MWp očekuje se do 2025. godine. Od 2026. cilj će biti još ambiciozniji: 360 MWp planirano je za 2026., 470 MWp za 2027. i konačno 800 MWp u 2030. godini. Tada će se oko četvrtina stanovništva Beča opskrbljivati strujom iz solarnih postrojenja.

Grad Beč svojim građanima nudi opsežne informacije u vezi s postavljanjem fotonaponskih sustava kao i različita financiranja, među njima i subvencijski paket za sustave s ukupnom snagom do 1.000 kWp. Proračun za solarne elektrane podignut je na 15 milijuna eura godišnje, a za financiranje se moguće prijaviti svih 365 dana u godini.

Proširenje fotonaponskih sustava austrijsku prijestolnicu čini sve bližom cilju da do 2040. postane klimatski neutralan grad.

Slika 1: Fotonaponski paneli na Muzeju grada Beča © Christian Hofer / Wien Energie

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.