Održan tradicionalan petodnevni Festival M&M: Treći Mićini dani u Dubrovniku, a glavni cilj je poticaj na čitanje

Održan tradicionalan petodnevni Festival M&M: Treći Mićini dani u Dubrovniku, a glavni cilj je poticaj na čitanje

Tradicija održavanja Festivala M&M – a već je poznato da je posvećen Miri Mići Muhoberac - osim u Zagrebu zimi, i u Dubrovniku tijekom ljeta - nastavljena je i ove godine. Bili su to dani za pamćenje (od 18. do 22. srpnja), prepuni kvalitetnih događanja, okupljanja vrsnih umjetnika, znanstvenika, profesora (dakle redom stručnjacima značajne osobnosti), različitih oblika davanja počasti jednoj izuzetnoj, kreativnoj osobi koja je, razvidno je, sve to i zaslužila, jer je za sobom ostavila veliki kulturološko-profesorski, spisateljski, medijski i ini trag. No, dajmo riječ Vesni M Muhoberac, koja o svemu što se tih dana događalo u Dubrovniku najbolje zna, jer iza svega, uz suradnike, stoji kao idejna začetnica i realizatorica Festivala M6M. Ovo je njezin osvrt:

„U Dubrovniku je od 18. do 22. srpnja i u organizaciji Teatra M&M i Ragusina već treću godinu održan Festival M&M: Treći Mićini dani, posvećen Miri Mići Muhoberac koja je bila pravi homo theatralis i homo universalis, jednoj od najpoznatijih osoba hrvatske kulturne, znanstvene i umjetničke scene, dramaturginji, teatrologinji, redateljici, sveučilišnoj profesorici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlova sveučilišta u Pragu, predavačici na fakultetima u Osijeku, Puli, Zadru, književnoj i kazališnoj kritičarki, autorici i urednici knjiga, časopisa, novina i radijskih emisija u Zagrebu i Dubrovniku, novinarki, znanstvenici, predsjednici Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, ravnateljici Kazališta Marina Držića, izbornici kazališnih festivala, članici i predsjednici kazališnih i književnih povjerenstava, dugogodišnjoj članici Matice hrvatske i Odjela za kazalište i film.

Festival, koji je već postao tradicionalan, a koji se održava i u Zagrebu početkom prosinca, ove je godine u Gradu uključio simpozij Raznovrsnost opusa: paleta interesa na kojemu su izlagale profesorice, znanstvenice, stručnjakinje: Tanja Kuštović: Književna djela u pogovorima Mire Muhoberac; Ana Dalmatin: Platonski eros – apoteoza egzistencije u vremenu i vječnosti (Dostojevskijev roman Bijele noći u dramatizaciji Mire Muhoberac); Dubravka Sarić: 3. FEB 2013.; Ljubica Josić: Prostori pamte; Tina Marušić: Svršetak igre – Trilogija o Snu: Ludilo, Čekanje, Igra; Vesna Muhoberac: Što je nama Hekuba? – rekonstrukcija predstave; Mira Muhoberac: Theatralia, slušaonicu Theatralije, radijske emisije Trećega programa hrvatskoga radija urednice i autorice Mire Muhoberac, videoprojekcije kazališnih predstava koje je Mira Muhoberac režirala, kolokvij Shakespeare i Držić, naši suvremenici, uz prezentaciju fotografija, kazališnih knjižica i tekstova iz predstava Richard III., Kralj Lear i Yorick i izvedbu dijelova iz predstave Yorick u režiji Mire Muhoberac i interpretaciji Tine Marušić, predavanje i virtualnu radionicu: Računalna dramaturgija: kreiranje Mićina opusa umjetnom inteligencijom Martina Birača, Tekstovni performans na kojemu su tekstove iz emisija Prohujalo s vihorom, Theatralia, Signatura, iz predavanja, knjiga, novina i časopisa pročitali glumci, znanstvenici, stručnjaci, profesori, prijatelji Doris Šarić Kukuljica, Mirej Stanić, Tanja Kuštović, Tina Marušić, Cvijeta Brbora, Vicko Krampus, Martin Birač, Vesna Muhoberac, projekciju audio i videoinstalacije Zvučne didaskalije (Vojnović, Allons enfants i Krleža, Gospoda Glembajevi); ideja, autorstvo, dramaturgija i režija: Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac; glumci i izvođači: Rade Šerbedžija, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Sebastijan Vukosavić, Mirta Polanović, Nika Ivančić, Martin Grđan, Karlo Hubak, Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac; dizajn zvuka: Davor Rocco, tipografska animacija: Dejan Gotić.

Festival se od 2022. godine održava u/na prestižnim lokacijama Dubrovnika i Zagreba: Palači Sponzi, Lazaretima, Revelinu, Lokrumu, Narodnoj knjižnici Grad, Velikoj dvorani Matice hrvatske, Studiju EXIT, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Kavani Palainovka i Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a svake je godine, u već pet dubrovačko-zagrebačkih Festivala dizajner Tomislav Neumann osmislio vrlo zapažene i hvaljene programske knjižice i plakate. Osmišljeni su i publici (po)dijeljeni i bedževi kao svojevrsne ulaznice na sva događanja, kao i za raspoznavanje i stvaranje cijeloga M&M pokreta i bookmark, kao poticaj za čitanje koje je bilo jedna od temeljnih Mićinih strasti, što čini cijelu paletu programskih materijala sa slikom Mire Miće Muhoberac na crveno-plavim podlogama i s osnovnim podatcima o Festivalu (ove je godine sponzor Festivala Encro d.o.o.).

Na završetku su Petoga dana ovogodišnjega iznimno uspješnoga Festivala M&M: Treći Mićini dani u Dubrovniku najavljeni Treći Mićini dani u Zagrebu krajem studenoga i početkom prosinca i Četvrti Mićini dani u Dubrovniku od 18. do 22. srpnja 2025. godine, uz veliki pljesak zainteresiranih gledatelja uživo i pratitelja u live stvarnosti do kojih će Dana zaživjeti i moderno dizajnirana i mudro kreirana web stranica Teatar M&M. O tome i nekim drugim novostima neki drugi put ... - posebno za portal HIA  napisala je Vesna M. Muhoberac.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.