'Ljetna avantura s pantomimom' oduševila mlade Varaždince

'Ljetna avantura s pantomimom' oduševila mlade Varaždince

Djeca i mladi u Kazališnom studiju mladih HNK Varaždin sudjelovali su u radionici pantomime koju je vodio Frane Meden, poznati pantomimičar iz Pule, donoseći im nezaboravno iskustvo izražavanja kroz neverbalnu komunikaciju i kreativnu igru.

U Kazališnom studiju mladih HNK u Varaždinu se od 08. do 12. srpnja održala radionica za djecu i mlade 'Ljetna avantura s pantomimom', pod vodstvom Frane Medena, pantomimičara iz Pule koji se, između ostalog, školovao i na Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq u Parizu

Na kazališnoj radionici je sudjelovalo dvadesetak djece u rasponu od šest do petnaest godina starosti, što redovnih polaznika Kazališnog studija mladih, što onih koji su se tek prvi puta susreli s kazališnim medijem. Svi su tijekom pet dana zajednički stvarali i dijelili kazališno iskustvo, stjecali nova znanja i vještine te stvarali nova prijateljstva.

Radionica pantomime imala je za cilj razvijanje tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije kroz igru, glumačke improvizacije i osnovne tehnike pantomime poput hoda, gesta i izraza lica. Radionicu smo organizirali s ciljem da djeca razvijaju maštu i kreativnost, te uče kako bolje razumjeti i kontrolirati svoje tijelo. U digitalnoj eri prepoznajemo sve veću potrebu da se djecu i mlade usmjeri na aktivnosti koje pomažu razvoj svijesti, razumijevanje vlastitih i tuđih emocija i povećavaju umijeće izražavanja. Tu je stručnost Frane Medena, pantomimičara koji se, između ostalog školovao i na
Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq u Parizu, bila ključna u podučavanju tehnika pantomime, u istraživanju mehanizama tijela, stvaranja imaginarnog prostora i otkrivanja mogućnosti koje nudi.

Polaznici radionice su otkrili nove talente i sposobnosti za koje nisu ni znali da ih imaju, što im je donijelo veliko zadovoljstvo i samopouzdanje. Stečena znanja će moći primijeniti u svakodnevnom životu, bilo u školi, u prijateljstvima ili u obiteljskim odnosima“, izjavila je Tanja Novak voditeljica Kazališnog studija mladih.

Uzbuđenje djece i mladih s upoznavanjem novog sadržaja raslo je sa svakim danom u kojem su uranjali u svijet pantomime. Njihove reakcije najbolje opisuju iskustvo koje su doživjeli na radionici, a evo što su neki od polaznika rekli o svom sudjelovanju:

AMADEO SCHATTEN (12): Radionica mi se svidjela po svemu, kao malo vježbaš a malo se igraš. To je tako zabavno. Naučio sam kako rukama prikazati zamišljene zidove, i kako iskoristiti maštu da nešto pokažeš a da ne govoriš. Naučio sam kako koristiti dijelove tijela, npr. ruku kada držim zamišljeni balon.

ZOA BARIĆ (13): Na radionici sam naučila puno toga vezanog uz glumu s obzirom na to da se time želim baviti u budućnosti. Naučila sam se koristiti svojim tijelom i licem, i saznala sam da ne moram govoriti na sceni kako bih ljudima bila zanimljiva. Bilo mi je jako zabavno i stekla sam puno novih prijatelja.

GABRIJELA FLAJŠEK (14): Radionica mi se jako svidjela jer sam naučila puno o pantomimi i pokretima koje mogu izvesti svojim tijelom. Također da će pozornost publike na sceni biti tamo gdje je pozornost izvođača. Naučila sam i manje se bojati na sceni te biti više svoja.

NIKA CMREČAK (15): Ovo mi je prva radionica takvog tipa i jako mi se svidjela zato što sam naučila puno novih stvari, na primjer kako vizualizirati prostor ili neke stvari koje ne postoje i još puno toga što će mi sigurno pomoći u daljnjem životu, školovanju, glumi i budućnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.