Na Skupštini Fijeta u Sv. Ivanu Zelini, predstavljen jedinstven projekt "Čarobni zelinski vilinski park" uz degustaciju vina

Na Skupštini Fijeta u Sv. Ivanu Zelini, predstavljen jedinstven projekt "Čarobni zelinski vilinski park" uz degustaciju vina

U subotu, 8. lipnja, održana je redovita izborna skupštinu Fijeta u predivnom krajoliku grada Sv. Ivan Zelina. Skupštini je predsjedala predsjednica Tina Eterović Čubrilo, a domaćin je bila Marinki Zubčić Mubrin koja je članovima FIJET-a sa svojim timom iz TZ Sv. Ivan Zelina, vlasnicima Izletišta Kos Jurišić i kurije Literarii, Irenom i Goranom Hanžekom, osigurala izvanredno gostoprimstvo i bogat program.

 "Čarobni Zelinski vilinski park"

Prije same Skupštine, članovi FIJET-a imali su priliku upoznati se s novim projektom TZ Sv. Ivan Zelina pod nazivom „Čarobni Zelinski vilinski park“. Nakon uvodnih riječi dobrodošlice, Predsjednica Tina Eterović Čubrilo predstavila je točke dnevnog reda. Članovi su potom glasovali o izvješćima i prijedlozima. Vođenje Skupštine preuzela je Tajnica Marijana Rebić, koja je osigurala da se sve aktivnosti provode u skladu sa zakonskim i statutarnih okvirima. Tina Eterović Čubrilo prezentirala je svoje izvješće za razdoblje 2023.-2024., zahvalivši svim članovima na doprinosu medijskoj vidljivosti Udruge i kontinuiranoj promociji. Izvješće Nadzornoga odbora pročitala je Marijana Rebić, potvrdivši da nije bilo nepravilnosti u radu Udruge. Predstavljen je plan rada za iduće razdoblje, uključujući sudjelovanje na Fijet Akademiji mladih turističkih novinara u Slovačkoj te Fijet međunarodnoj foto izložbi „Travel and Emotions“. Najavljen je i Fijet kongres u listopadu te dodjela FIJET-ovog turističkog Oskara „Zlatna jabuka“ u Međimurju u rujnu.

Predstavljanje projekta „Čarobni Zelinski vilinski park“

Nakon službenog dijela, članovi su imali priliku upoznati se s projektom „Čarobni Zelinski vilinski park“. Autorice dr.sc. Romana Lekić i Marinka Zubčić Mubrin predstavile su jedinstveni model povezivanja objekata privatnog smještaja s bogatom prirodnom baštinom i legendama Zelinskog kraja. Svaki smještaj povezan je s određenom biljkom, pričom ili legendom, stvarajući jedinstveni turistički doživljaj.

S tim jedinstvenim projektom, modelom povezivanja objekata privatnog smještaja Zelinskog kraja s bogatom prirodnom baštinom, ali i legendama koje je prate kroz dugu povijesta autorica projekta dr.sc. Romana Lekić, uz dugogodišnje iskustvo Marinke Zubčić Mubrin povezana su 31 smještaja s isto toliko biljaka u ovu jedinstvenu priču, svaki smještaj specifično je povezan s različitom temom iz svijeta biljaka, narodne predaje, legendom ili mitom, tradicijskim obredima i ritualima, posebno iz slavenske mitologije u kojoj je bitan pučki kalendar. Svaka biljka je pomno odabrana za pojedini objekt i predstavljena vizualno i specifičnom pričom.

Uz moderiranje, emotivno i inspirativno predstavljanje projekta dr.sc. Romane Lekić i Marinke Zubčić Mubrin, prisutni su na momente i osjetili pozitivne vibracije zelenog svijeta prirode koji nas je okruživao. Zasigurno inspiracija posjetiteljima, kao što je i stanovnicima. Zasigurno, Turistička zajednica Svetog Ivana Zeline projektom “Čarobni zelinski vilinski park” kreirala je novi turistički sadržaj povezivanjem ključnih atrakcija destinacije s dionicima i gostima u jedinstven doživljaj, uključujući boravak u prirodi i eno-gastronomiju. Marinka Zubčić Mubrin pritom je dodijelila iznajmljivačima statue s biljkama i pjesmama koje predstavljaju njihove smještaje. Na kraju programa, članovi FIJET-a uživali su u degustaciji vina u kuriji Litterarii, a Irena i Goran Hanžek ugostili su ih u prekrasnom ambijentu.

Fijet je dobio i prvu donaciju od svog člana - "Zaklada  Nikola  Serdar”  donirala je FIJET-u 2000 eura za projektne aktivnosti od ove godine.

Prvo polugodište 2024. planirano je ostvareno kroz sudjelovanje na Izvršnom odboru Svjetske federacije, koja je održana u Targu Jiu, Rumunjska (19.-23.05),a održavanje ove Skupštine u Sv. Ivan Zelina 8.lipnja. Skupština je usvojila sva podnesena izvješća o radu i financijskim rezultatima Udruge, koja su dostavljena svim članovima, a nalaze se kao sastavni dio Zapisnika.

U planu rada za iduće razdoblje 2024. Predsjednica je predstavila najvažnije međunarodne i nacionalne aktivnosti. Uskoro je Fijet Akademija mladih turističkih novinara u Slovačkoj (16. do 22. lipnja),na kojoj sudjeluju dvije studentice Sveučilišta u Rijeci. Na Fijet međunarodnoj foto izložbi „Travel and Emotions“ sudjeluje dvoje kandidata udruge. Fijet kongres najavljen je za 14.- 20. listopada, a definirani financijski uvjeti bit će objavljeni do konca lipnja. Usvojena je dodjela turističkog Oskara „Zlatna jabuka“ Međimurju, od 26. do 28. rujna, za inozemne goste, a program dodjele nagrade bit će održan u povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna na kojem će organizirano sudjelovati i članovi Udruge. Detalji programa bit će definirani tijekom lipnja, a prijave su do 15. kolovoza.

Detalji i uvjeti prijave za sudjelovanje na Mediteranskom turističkom forumu, Malta bit će objavljeni u rujnu. Sudjelovanje na Međunarodnom festivalu turizma u Solinu određeno je usvojenim nominacijama članova Fijeta i partnerima, a definiranje mogućnosti sudjelovanja izvan nagrada, odredit će organizator do 1. listopada.

Marko Polo svečana dodjela nagrada planirana je za drugi tjedan prosinca, a definiranje datuma odredit će se u dogovoru s hotelom Esplanade. Članovi su upoznati s problemom suradnje s HND-om u organizaciji tradicionalne dodjele nagrada u 2023.godini, negativnu odluku  o sudjelovanju u financijskoj potpori  neposredno pred održavanje. Udruga je preraspodjelom sredstava vlastitim sredstvima realizirala cijeli projekt. Temeljem  navedenog donesena je odluka o  samostalnom organiziranju  projekta Marko Polo, uz dosadašnje potpore po natječajima iz Državnog proračuna, dugogodišnjih partnera, vlastitih sredstava, sudjelovanja članova, novih partnera i  mogućih izvora po raznim natječajima.

Za koordinaciju alternativnih izvora financiranja kroz novčane potpore i sponzorstva partnera imenuju se: Abi Shalabi, Pavo Jerković i Zvonko Bilić. Usvojen  se Plan i program rada 2024., koji je javno objavljen na službenoj web stranici u izborniku Dokumenti. Imenovano je članstvo Udruge  za sastanak u Ministarstvu turizma:  Tina Eterović Čubrilo, Vesna Jurić Rukavina, Marinka Zubčić Mubrin, Abi Shalabi, Mislav Togonal, Željko Žutelija, Jadranka Rilović i Marijana Rebić.

Ovo je ujedno  i redovita izborna skupština, a mandat  je povjeren radnim tijelima, prema zakonskim i statutarnim odrebama, kao što slijedi:

Izvršni  odbor udruge:

 1.      Tina Eterović  Čubrilo, Predsjednica

2.      Vesna Jurić Rukavina, Dopresjednica

3.      Marijana Rebić, Tajnica

4.      Mislav Togonal

5.      Petra Somek

6.      Tomislav  Radić

7.      Željko Marušić

8.      Slobodan  Kadić

9.      Paulina  Peko  Šalja

10.  Marija  Dejanović

11.  Ivan Dodig

 Odgovorne  osobe Udruge prema Zakonu i Statutu:

1.      Tina Eterović Čubrilo, Predsjednica

2.      Marijana Rebić, Tajnica

 Nadzorni odbor

1.      Nikola Serdar, Predsjednik

2.      Abi Shalabi

3.      Siniša Križanec

 Sud časti

1.      Vlasta Kučiš, Predsjednica

2.      Željko Žutelija

3.      Edo Kišić

 Stalna Radna  tijela za pojedina područja djelovanja

1.      Amelia Tomašević, Savjetnica za međunarodne press konferencije

2.      Marija Barić, Kordinatorica za suradnju  s  HND/Sekcija za turizam

3.      Karin  Mimica, koordinatorica za međunarodne i nacionalne gastronmske programe

4.      Vesna  Jurić  Rukavina, PR  i Marketing  Udruge

5.      Mislav Veselica, Kordinator za suradnju s agencijama

6.      Ivan Dodig,  Urednik i web administrator  www.fijetcroatia.eu

7.      Željko  Marušić, Urednik i administrator  FB Fijet Croatia

 Ocjenjivački  odbor za odabir putopisa i reportaža  „Marco Polo“:

1.      Ante  Gavranović, Predsjednik

2.      Željko Žutelija, Zamjenik Predsjednika

3.      Marija Barić

4.      Jadranka Rilović

5.      Branko  Uvodić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.