Varaždinske Toplice su manifestacijom „Aquafest“ ovoga vikenda oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost

Varaždinske Toplice su manifestacijom „Aquafest“ ovoga vikenda oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost

Varaždinske Toplice su manifestacijom „Aquafest“ ovoga vikenda oživjele svoju bogatu i slavnu prošlost. Baš kao prije 2.000 godina, kada su nosile ime Aquae Iasae i bile rimsko naselje, topličkim ulicama šetali su Rimljani, njihovi hrabri legionari i neustrašivi gladijatori, a pratile su ih lijepe nimfe, vile i druga mitološka bića.

Uz kostimiranu povorku Rimljana koja je prošla gradskim ulicama i stigla do antičkog kompleksa, danas zaštićenog arheološkog parka, posjetitelji su mogli uživati u atraktivnim borbama gladijatora, dramatičnom pokušaju preuzimanja vlasti i pogledati kako su Rimljani prinosili žrtve. Dio atraktivnog programa bili su ples na svili, svjetlosni spektakl, koncert uz izvorišni bazen i različite radionice za djecu, od gladijatorske škole do izrade antičkih vjenčića i lutaka.

- Zahvaljujući manifestaciji „Aquafest“, imali smo priliku vratiti se u dane drevnih Rimljana, koji su prepoznali blagodati termalne topličke vode i ovdje osnovali grad Aquae Iasae. Ova atraktivna i jedinstvena manifestacija na području Varaždinske županije ne samo da oživljava povijest Varaždinskih Toplica, nego postaje važna turistička manifestacija u gradu koji je poznat po ljekovitoj termalnoj vodi i zdravstvenom turizmu – rekao je župan Anđelko Stričak koji se u subotu pridružio gradonačelnici Varaždinskih Toplica Dragici Ratković te brojnim građanima.

Manifestacija je završila današnjim utrkama “Putevima Rimskih Legionara 3 Aquae Iasae Trail”, na koje se odazvalo tristotinjak trkača.

Trodnevni rimski spektakl su uz potporu Grada Varaždinskih Toplica organizirali Turistička zajednica Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej.

FOTO: Damir Mrvč

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.