Dalmatinska marenda i brendiranje gourmet destinacija: Sinj i Vrgorac u novom poglavlju gastronomije srednje Dalmacije

Dalmatinska marenda i brendiranje gourmet destinacija: Sinj i Vrgorac u novom poglavlju gastronomije srednje Dalmacije

Pozicionirati tradicionalnu dalmatinsku marendu kao simbol zajedničkog okupljanja i slavljenja lokalnog načina života te je učiniti svjetski prepoznatljivom, a gradovima u Splitsko-dalmatinskoj županiji ojačati poziciju gourmet destinacija na temelju gastronomskih posebnosti u suradnji s lokalnim dionicima, teme su serije besplatnih edukacija pod nazivom "Brendiranje turističkih destinacija kao cjelogodišnjih ili sezonskih gourmet destinacija."

Riječ je o nastavku kampanje „Dalmatinska marenda“ Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koju, uz Almu Harašić Bremec ispred Šefova kuhinja mediteranskih regija (ŠKMER) i Ivana Cvitanića, stručnjaka za gastro brendiranje, provode lokalne turističke zajednice. Nakon Brača, Šolte, Hvara, Trogira i Makarske, edukacijski tim prošlog tjedna stigao je do Sinja i Vrgorca, a bila je to prilika da se učenici, djelatnici i vlasnici ugostiteljskih i turističkih objekata te lokalni proizvođači hrane educiraju kako postati dionici u gourmet brendiranju svojih turističkih destinacija i iznesu svoje ideje.

Uz to, masterchef Željko Neven Bremec, glavni edukator i predsjednik ŠKMER-a, master class na temu kuhanja i načina posluživanja Dalmatinske marende vezano uz posebnosti destinacije, a „gradivo“ se na kraju i degustiralo.

„Tradicionalna gastronomija daje nam podlogu za brendiranje gastro destinacije. Ono što treba unaprijediti i čemu valja težiti jest povećanje proizvodnje osnovnih namirnica, kroz edukacije, stvaranjem povoljne klime za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, objedinjavanje ponuda OPG-ova te umrežavanje svih dionika. Uz to, bitno je težiti nabavci kvalitetnih proizvoda lokalnih proizvođača kako bi ih restorani imali u ponudi. Sve više malih OPG-ovaca povezuje se s lokalnim ugostiteljima koji teže kvaliteti i održivom razvoju, što je vidljivo na jelovnicima naših konoba i restorana, koji redovito u svojoj ponudi imaju tradicionalna jela. U kombinaciji s ostalom turističkom ponudom, stvara se jedinstveno iskustvo i doživljaj destinacije za sve koji u njoj borave“, istaknula je Monika Vrgoč, direktorica TZG Sinj.

Sinj i Cetinska krajina, dodala je Vrgoč, područje su bogate kulturne i povijesne baštine, prekrasne prirode te radišnih i vrijednih ljudi. Bogata povijest uspjela je u Sinju sjediniti duh Mediterana, Orijenta i kontinentalne kuhinje u jednu doista posebnu i cijenjenu gastronomsku cjelinu. Istaknula je kako su edukacije i radionice ovakvog tipa dodatni benefit ugostiteljima i OPG-ovcima, koje kroz inovativniji pristup razvijaju raznovrsniju gastronomsku ponudu i poslovne kontakte, a turistički djelatnici time dobivaju prepoznatljiviji turistički proizviod.
„Edukacije s vrhunskim predavačima i chefovima poput ove su nam iznimno značajne i potrebne. Naime, Sinj ima Srednju strukovnu školu bana Josipa Jelačića, koju pohađaju učenici s područja cijele Cetinske krajine, uz izvrsne mentore i nastavnike, oni ostvaruju izvanredne rezultate na svim natjecanjima na kojim sudjeluju. Upravo su nam oni bili značajni i u ovoj edukaciji i radionici, jer su oni budući turistički djelatnici koji će na inovativan, kreativan način uz razvijanje svijesti o važnosti lokalne gastronomije njegovati našu gastronomsku ponudu i u budućnosti. Stoga, ovakvi projekti donose nam višestruke koristi. Naime, svako od naših autentičnih jela ima svoju priču, poput sinjskih arambaša ili poljičkog soparnika, viške pogače, imotske torte – to su povijesne i životne priče koje kriju cijelu povijest našeg podneblja, sljubljene u izvrsna jela", zaključila je Vrgoč.

Željka Opačak, direktorica TZ Vrgorac, istaknula je i da njezin grad ima ogroman potencijal za razvoj gourmet turizma, posebno jer je jedno od najvećih poljoprivrednih središta Dalmacije, s bogatom tradicijom uzgoja voća, povrća te proizvodnje vrhunskih autohtonih proizvoda poput pršuta i vina.
„Vrgorac već ima značajnu tradiciju organizacije manifestacija poput Dana Dalmatinskog pršuta i vina te Biklijade, a veliku pažnju izazvali su i naši noviji gastro projekti poput Spužarice. Svi ovi projekti su uspješno povezali lokalne proizvođače s turistima i ljubiteljima autohtonih proizvoda te su pokazali kako suradnja i brendiranje mogu podići prepoznatljivost našeg kraja. Nastavak ovakvih inicijativa kroz gourmet radionice dodatno će ojačati kapacitete lokalne zajednice i proširiti ponudu, i zato je važno da se svi dionici uključe jer zajedno stvaramo održiv i autentičan brend koji će dugoročno koristiti lokalnoj zajednici. Stoga i ovakva inicijativa i edukacije u sklopu projekta „Dalmatinska marenda“ ne samo da promoviraju naše tradicionalne proizvode kojima opskrbljujemo cijelu Dalmaciju, već i jačaju identitet Vrgorca na gastronomskoj i turističkoj karti. Želimo zahvaliti Srednjoj školi Tina Ujevića, nastavnicima i učenicima odjela za kuharstvo koji su nas ugostili u svojoj kuhinji. Njihova podrška nam je od iznimne važnosti pri organiziranju svih gastro manifestacija, jer na mladima i svijet i dalmatinska kuhinja ostaje.“, poručila je Opačak.

Sinj foto: Bero Alebić

Vrgorac foto: privatni arhiv

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.