Posjetili smo Jerihon i u njemu Elizejev izvor, Brdo iskušenja i druge znamenitosti

Posjetili smo Jerihon i u njemu Elizejev izvor, Brdo iskušenja i druge znamenitosti
Poznat je najviše po zapisima iz Biblije. Bio je to prvi grad koji su po povratku iz Egipta oko 1.200. godine prije naše ere Izraelci osvojili na svom ulasku u Obećanu zemlju pod vodstvom Mojsijeva pomoćnika Jošue. Naime, nakon izlaska iz Egipta i dugogodišnjeg lutanja Izraelci su došli u obećanu zemlju Kaanan i pred zidine Jerihona te su započeli njegovu opsadu i osvojili ga. Sjetite se biblijske priče o Jerihonskoj trubi!
 
 
 
Jerihonska žičara u Palestini jedina je te vrste koja vozi ispod razine mora cijelom trasom od 1328 metara prevozeći posjetitelje od Elizejeva izvora do postaje na Brdu iskušenja koja je još uvijek na 50,29 metara ispod razine mora. Sve vrijeme se pruža veličanstven pogled na Jerihon, Mrtvo more, planine Moab i Gilead i Hašemitsku Kraljevinu Jordan. Iz Jerihona se može automobilom otići na izlet do Ammana u susjedni Jordan ili nastaviti put do Petre - još jednog od najljepših mjesta na kugli zemaljskoj. 
 


Planina Quarantana, koja se naglo uzdiže iznad ravnice i prepuna je pećina, smatra se Brdom iskušenja biblijske slave, gdje je Isus Krist postio 40 dana i bio testiran od strane vraga. Na toj strmoj stijeni u 4. stoljeću je, na mjestu hasmonejskih ruševina, izgrađen grčki pravoslavni manastir Iskušenja Gospodnjeg. U njemu možete vidjeti spilju u kojoj je Isus navodno iskušavan.
 
 
Kako se svećenici ne drže „radnog vremena“, odnosno znaju ranije prestati primati posjetitelje, najbolje se uputiti u posjet do 13 sati. Tako sam došao sat vremena prije zatvaranja i rekli su mi da je zatvoreno. Prvo sam molio i prstom ukazivao na pločicu s radnim s vremenom i na kraju žestoko posvađao govoreći da sam novinar u prolazu i time postigao da mi dozvole da uđem. Toliko o ljubaznosti svećenstva.
 


Jerihon ima dva imena. Jedno je arapsko ime Ariha, dok je drugo hebrejski Jericho, što u prijevodu znači „grad mjeseca“ ili „grad boga Mjeseca“, jer kažu da se u Jerihonu mjesec nabolje i najljepše vidi. Dok je državljanima Izraela ulaz zabranjen, kao turist ćete biti sigurni i dobrodošli iako se ipak osjeća određena podozrivost stanovnika kojih je dvadesetak tisuća.

 
Taj osjećaj nećete imati u turističkom dijelu oko zidina i žičare, već u središtu grada, odnosno u glavnoj ulici sa zanimljivim trgovinama i odličnim pekarnicama. I nikako ne propustite kušati neko od odličnih peciva ili popiti svježe cijeđene sokove od mrkve ili nara. A kako je politika vrlo čudna stvar, nemojte se čuditi kada naiđete na benzinsku crpku okićenu slikama ruskog predsjednika Putina i zastavama Ruske Federacije.


Budući da je Jerihon na najnižoj nadmorskoj visini prosječna godišnja je temperatura u njemu i 23 stupnja, dok preko ljeta zna dostići i 45 stupnjeva. Zbog nekoliko izvora u blizini na velikim plodnim poljima, navodnjavanim iz bunara, stanovnici uzgajaju datulje, banane, palme, agrume i različito cvijeće. 
Iz Jeruzalema možete doći autobusom za sat vremena za svega dva eura, a automobilom vožnja po besplatnoj autocesti traje 40 minuta. I, da, Mrtvo more je udaljeno nekih dvadesetak minuta vožnje.
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.