Pelješac: u Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu

Pelješac: u Putnikovićima otvoren spomenik težaku i vinogradu

U petak 26. srpnja svečano je otvoren prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva. Muzej, u sklopu PZ Putniković prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke: Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

Između ostalog, posjetitelji će otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u gradskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino.

„U našoj vinariji prihvatili smo pristup koji se njeguje unutar zadrugarskog pokreta u svijetu, a to je zajedništvo. Naša zadruga je društvo osoba, a ne kapitala i kapital je u službi čovjeka, nikako ne i obrnuto. Tu je tajna našeg uspjeha. Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva rezultat je tog zajedništva, ali i velike ljubavi, volje i truda. Na njemu je radio veliki broj prijatelja, stručnjaka i institucija i ovim putem im svima zahvaljujem. Želim naglasiti kako je većina eksponata donacija vinogradara i vinara s Pelješca, a veliki dio darovali su naši prijatelji Dragica i Želimir Bašić“, kazao je Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković.

„Željeli smo napraviti spomenik težaku i njegovoj muci i pokazati put koji se mora proći da bi se dobilo vino. Ovaj muzej cjelokupni je prikaz vinogradarstva i na jednom je mjestu objedinio proizvodnju od daleke povijesti do modernih dana. Zanimljivo je da su tu izloženi i eksponati iz prapovijesti poput fosila starih između 14 i 12 milijuna godina“, kazao je Želimir Bašić, idejni je začetnik ovog projekta.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić istaknuo je kako su suhozidi do sada bili jedini spomenici vinogradu, vinu i težaku, a od danas imamo iznimno vrijednu povijesnu zbirku i to baš na Pelješcu, poluotoku na kojem je plavac mali pokazao svu svoju raskoš.

S njime se složio Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije i izaslanik predsjednika Vlade.

„Županija je trebala ovakav projekt, jer smo oduvijek vinogradarski kraj, a Pelješac je poznat kao carstvo vina. S nestrpljenjem iščekujemo izgradnju Pelješkog mosta, ali i nastavak izgradnje autoceste koji će pridonijeti udvostručenju broja turista na Pelješcu“, zaključio je Dobroslavić.

Osim otvorenja povijesne zbirke, u petak je u Putnikovićima obilježena Sveta Ana, zaštitnica mjesta po kojoj je nazvana i vrhunska maraština, koja je uz Liricu i Libertas, najtraženije vino vinarije. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.