Zašto se Hrvatsku nastoji prikazati kao agresora u BiH?

Zašto se Hrvatsku nastoji prikazati kao agresora u BiH?

Rezolucija o genocidu u Srebrenici i dalje je politička tema broj jedan u BiH. Tamošnji mediji komentiraju i posljednju izjavu predsjednika Milanovića koji je poručio kako je stav Hrvatske i pristup glasanju u UN-u o rezoluciji trebalo prije svega donijeti nakon dogovora i njegova Ureda kao i MVP-a.

- Ono što se dogodilo u UN-u je politička afirmacija presuda koje su izrečene pred Haškim sudom. Ovdje najmanje dvije strane u BiH smatraju da je jedino Haški sud izrekao istinu i da je izrekao istinu do kraja o posljednjem ratu u BiH, rekao je emisiju "Studio 4" novinar Večernjeg lista BiH Zoran Krešić.

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića o hrvatskom pristupu glasanju u UN-u.

- S druge strane, ono što je rekao predsjednik Milanović, moram reći da se u tom dijelu posve slažem, ali mislim da je u jednom dijelu apsolutno ostao nedorečen. Ono što je jasno i bilo je zanimljivo primijetiti - da 22 zemlje prilikom glasanja o rezoluciji nisu bile u dvorani u East Riveru. Jedna od njih je bila Izrael. Izrael se ne slaže s time da je u Srebrenici počinjen genocid. Dakle, država Izrael se ne slaže s tom činjenicom, smatrajući da je holokaust bio jedini genocid koji se dogodio u posljednje vrijeme, podsjetio je.

- Zapravo, zbog toga je vjerojatno i predsjednik Milanović ciljao da tako nešto nije sukladno onome razumijevanju kako država Izrael promatra pitanje holokausta i genocida, dodao je.

Neposredno nakon usvajanja "Rezolucije o genocidu u Srebrenici" u UN-u, u Sarajevu je predstavljena knjiga "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH".

U knjizi se kao agresori izjednačavaju i Srbija i Hrvatska, a izdavač knjige je udruženje žrtava genocida. Za Hrvatsku je to neprihvatljivo i za svaku osudu poručio je i Gordan Grlić Radman ministar vanjskih poslova RH-a. Zanimljivo Hrvate se prikazuje kao agresora u BiH 90-tih, a Hrvatska je pred UN-om podržala i glasala za rezoluciju koja osuđuje stradanja bošnjačkih civila upravo u Srebrenici.

Bošnjačke udruge odbacuju kritike Grlića Radmana

Bošnjačke udruga koje su objavile knjigu s glavnom tezom da su i Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH tijekom posljednjeg rata u toj zemlji u ponedjeljak su odbacile kritike koje im je zbog tih optužbi uputio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te su najavile promociju publikacije i u Hrvatskoj.

Komentirajući objavljivanje knjige pod naslovom "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni Hercegovini", koja je prošlog tjedna predstavljena u Sarajevu, ministar Grlić Radman je u nedjelju tijekom posjeta hercegovačkom mjestu Stolac kazao kako je nedopustivo izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u proteklom ratu u BiH istaknuvši kako bez doprinosa i pomoći Hrvatske, ali i bosanskohercegovačkih Hrvata, ne bi bilo ni današnje države BiH.

Onima koji zastupaju takve teze poručio je kako promiču narativ koji iskrivljuje povijesne činjenice, a istaknuo je kako je Hrvatska bila među državama koje su se aktivno zalagale da Opća skupština UN donese rezoluciju kojom je podsjetila na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

- Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja rezolucije (o Srebrenici). Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH, kazao je uz ostalo Grlić Radman.

Najavili promociju u Hrvatskoj

Iz udruga "Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" te "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" na to su šefu hrvatske diplomacije uputili pismo u kojemu su naveli kako su oni knjigu temeljili na sadržaju presuda što ih donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), "istog onog koji je oslobodio krivnje generala Antu Gotovinu".

- Mi ne izjednačavamo, mi iznosimo sudski utvrđene činjenice, naveli su u pismu adresiranom na ministra Grlića Radmana, očevidno aludirajući na presudu u slučaju Jadranka Prlića i više dužnosnika Herceg-Bosne u kojoj je ICTY iznio tezu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

Iz bošnjačkih udruga ističu kako je isti taj sud zbog ratnih zločina osudio Veselina ŠljivančaninaMilana Martića, te Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i mnoge druge za počinjeni genocida u Srebrenici, a na temelju tih presuda je i donesena rezolucija Opće skupštine UN čiji je Republika Hrvatska sponzor.

- U prilogu dopisa vam dostavljamo knjigu "Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini i molimo vas da, ukoliko nađete bilo šta što nisu sudski utvrđena činjenica da nam na to ukažete, ili da nam uputite javno ispriku i javno podržite naslijeđe ICTY odnosno Rezidualnog mehanizma (MICT), naveli su u poruci.

Na kraju su naznačili kako će svoju knjigu promovirati i u Hrvatskoj i Srbiji a na hrvatsku promociju planiraju pozvati ministra Grlića Radmana.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zasto-se-hrvatsku-nastoji-prikazati-kao-agresora-u-bih--11571260

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.