Ministar uprave najavio pripajanje Ureda državne uprave Županijama

POSLOVNI UZLET

U organizaciji Međimurske županije, Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županija održana je Regionalna konferencija Međimurske županije - Poslovni uzlet 2018. u Termama Sv. Martin. Konferencija je započela intervjuom „1 na 1“ s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem, a predstavljena je prezentacija: „Ulaganja Međimurske županije u ključna područja razvoja“ te dvije panel diskusije: tribina župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske i  “Razvoj i perspektive turizma  u  Međimurskoj županiji s naglaskom na privlačenje EU sredstava” sa zajedničkim ciljem povezivanja i razmjene iskustava sjevernih Županija te različitih dionika turističkog, gospodarskog i edukativnog smjera.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju surađivati, razmjenjivati svoja mišljenja kako bismo svi zajedno napravili bolje društvo. Ove godine obilježava se 25 godina od osnivanja Županija koje su preteča Republike Hrvatske“ rekao je ministar Kuščević te nadodao „Vizija samog Ministarstva uprave ide u tri smjera, a to su podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave, digitalizacija javne uprave, te decentralizacija. Bitno je napomenuti da imamo niz projekata koje provodimo te ćemo ove godine ugovoriti projekte vrijednosti oko 500 milijuna kuna“. Neki od projekata su projekt kompetencija za službenike, epristojbe, eposlovanje, Centar dijeljenja usluga te mnogo drugih, što je bitan napredak u odnosu na protekle godine te zasigurno pomoć svim građanima. Ministar Kuščević osvrnuo se na zaposlene u javnom sektoru. Istaknuo je kako je u današnje vrijeme bitno naći kompetentnu osobu.  „Uz projekte koji se trenutačno provode, sve ih treba analizirati i digitalizirati. Što se tiče samih jedinica lokalne i regionalne samouprave, bitno je istaknuti kako Župani vode Županije vrlo dobro i centralna država im u tome mora biti partner i podrška“, zaključio je ministar Kuščević u intervju „1 na 1“ s Vladimirom Niševićem, glavnim urednikom Poslovnog dnevnika,  što je ujedno bio uvod u panel diskusiju kojoj su bili župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić,zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić te zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek.

Prilika za povezivanje i suradnju te razmjena dobre prakse tema je kontinuiranih sastanaka čelnika sjevera Hrvatske koja u Hrvatskom prosjeku ima najveći postotak u privlačenju i realizaciji europskih fondova. Ulaganje u cestogradnju i željeznicu koja povezuje 5 županija, zdravstvo, gospodarstvo, svakodnevne migracije, obrazovanje bile su neke od tema panela, a bitno je istaknuti da je Međimurska županija trenutačno u investicijskom ciklusu u obrazovanju vrijednom više od 200 milijuna kuna, u zdravstvu više od 140 milijuna kuna, dok je u prirodnoj i kulturnoj baštini više od 80 milijuna kuna što je definitivno primjer dobre prakse, ali i međusobne sinergije lokalne zajednice gospodarstva, ali i jasno i precizno definiranje strategije prilikom privlačenja europskih sredstava koji su na Nacionalnoj razini iskorišteni svega 44%. Zaključak svih panelista jest da konkretnim koracima, promjenom obrazovnog sustava koji se prilagođava tržištu rada, a koji se provodi u Međimurskoj županiji, podizanjem neto plaća radnicima te smanjivanjem nameta poduzetnicima što je u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske, može ojačati županije i dići kvalitetu života na višu razinu. „Današnja konferencija prilika je da se povežemo, izgradimo zajednički bolje sredine, modernije društvo, iskoristimo najviše sredstva iz EU fondova, proračun usmjerimo za dobrobit građana, povežemo naša gospodarstva, obrazovanje, kulturu, te zajedničkim snagama postajemo lider sjevera i lokomotiva koja vuče naprijed Republiku Hrvatsku“, naglasio je međimurski župan Posavec.

Tijekom Regionalne konferencije održana je prezentacija „Ulaganje Međimurske županije u ključna područja razvoja“ tijekom koje je Ana Kralj vd ravnateljice Javne ustanove za razvoj REDEA-e, predstavila ulaganja Međimurske županije u ključna područja razvoja kroz predstavljanje projekata koji su trenutno u provedbi te koji se planiraju na području Međimurja.

Razvoj i perspektiva turizma u Međimurskoj županiji s naglaskom na privlačenje EU sredstva“ bila je posljednja panel diskusija u kojoj su panelisti bili zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula, vlasnik restorana Međimurski dvori Marijan Martinjaš,  vlasnik Accredo centra Vanja Tarandek, vlasnica OPG-aTatjana Hažić, te iz Life Class Termi Sveti Martin Jelena Berčić, dok je moderator bila Majda Mikulandra iz Poslovnog dnevnika. „Međimurska županija ima mogućnost turizma kroz 365 dana te kroz različite manifestacije, europske projekte koji se provode kao što su „Med dvemi vodami“, Atrractour, cikloturizam, enogastronomija, bespovratne potpore u turizmu Međimurske županije zasigurno se možemo pozicionirati kao poželjna kontinentalna turistička destinacija“, zaključila je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.