Medalja časti, ime ulice i mjesta sinu hrvatskih doseljenika - Michaelu J. Novoselu

Medalja časti, ime ulice i mjesta sinu hrvatskih doseljenika - Michaelu J. Novoselu

FORT NOVOSEL, AL- U Saveznoj Američkoj Državi Alabami ulica i mjesto imenovani su imenom Michael J. Novosel, sina hrvatskih doseljenika Mije i Kate (Šegina) Novosel iz Donje Jelse, nedaleko Karlovca. Roditelji su se doselili u Etnu, u Pensilvaniji u predgrađu Pittsburgha, u drugom desetljeću prošlog stoljeća. Michael J. Novosel bio je vrhunski pilot američke vojske koji je sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, Korejskom ratu i ratu u Vijetnamu. U Drugom svjetskom ratu letio je s B-29 bombarderom. Da bi mogao služiti u Vietnamu odrekao se je čina pukovnika pričuvnih snaga da bi postao glavni zastavnik u zračnim redovima vojske. U vijetnamskom ratu služio je zajedno sa svojim sinom Michael Novosel Jr. također pilotom UH-1 helikoptera. Jedan drugog su jednom spasili živote u borbama.

 

Novosel se je rodio 3. rujna 1922. a umro 2. travnja 2006. godine. Imao je s suprugom Ethel četvero djece: Michaela Jr., Jeannie (Vineyard), John i Patti (Clevinger). Michael Novosel govorio je tečno hrvatski i engleski jezik. Umro je u mjestu Enterprise, u Alabami 83. godine starosti a pokopan je u Arlington nacionalnom groblju u Washington DC.  Američki predsjednik Richard Nixon 1971. odlikovao ga je Medaljom časti za iznimne zasluge a prošle godine, 2. travnja 2023. imenovana je jedna od ulica njegovim imenom i mjesto u Fort Novosel. Pošto je ovdje smještena vojna baza za obuku pilota tako je i baza „US Army Aviation Center of Excellence“ dobila ime Fort Novosel Michael Novosel bio je izvanredni vojnik, pilotski instruktor, domoljub i pilot od iznimne vještine i hrabrosti. Medalju časti, američko najviše vojno priznanje, primio je za iznimne zasluge: spasio je iz neprijateljskog obruča 29 vojnika leteći sa svojim helikopterom vrlo nisko i uz neprestanu neprijateljsku vatru.

U obruč je sletio 15 puta da bi izvukao svoje suborce izložen životnoj opasnosti. Bila je to izuzetna hrabrost, pouzdanost i humanost da sačuva živote svojih suboraca. Novosel je u vojnoj misiji u Vijetnamu spasio 5.589 ranjenika služeći u spasilačkoj ekipi. Brigadni general Tomislav Galić i vojni ataše u Veleposlanstvu RH u Washingtonu DC organizirao je dolazak veleposlanika Pjera Šimunovića, novinarke HRT Branke Slavice, John Novosela – sina Michael Novosela te potpredsjednika Hrvatske bratske zajednice Franje Bertovića i autora ovog izvješća u to mjesto i vojnu bazu. Naš boravak u Fort Novosel bio je 11. i 12. travnja 2024. Primljeni smo s izrazima prijateljstva i gostoljubivosti od vojnih časnika i komandira baze generala bojnika Michael C. McCurry. Pružila nam se je prilika u dvodnevnoj posjeti razgledati vojnu bazu za obučavanje kadeta, muzej i helikopter s kojim je upravljao Michael J. Novosel te mnoge druge. Bilo je sve interesantno i poučno s izvanrednim osjećajima ponosa na našeg američkog Hrvata koji je primio ovako veliko odličje i priznanja. 

Bilo nam je također zadovoljstvo saslušati razgovor kojeg je reporterka i novinarka Branka Slavica Hrvatske radio televizije vodila s John M. Novosel. John je govorio o svom ocu Michaelu koji je 7 puta posjetio Hrvatsku i svoje rođake u Donja Jelsa i Milani pokraj Bosiljeva. John se sjeća svoje mladosti i običaja da je „tata volio šljivovicu“. 

Tekst i foto: Franjo Bertović, Izvor: matis.hr

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.