Uskoro počinju Dani medijske pismenosti projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Uskoro počinju Dani medijske pismenosti projekt Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Dani medijske pismenosti projekt su Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koji se u suradnji s brojnim partnerima i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi svake godine u proljeće, od 2018.

Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je više od 60 obrazovnih materijala za provedbu radionica na temu medijske pismenosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, u knjižnicama i na fakultetima.
› Do sada je prijavljeno više od 400 događanja u sklopu Dana medijske pismenosti u svim županijama u Hrvatskoj, a prijave i dalje pristižu. Zagreb, 15. travnja 2024. – Sedmi Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod
pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 22. do 28. travnja 2024. godine, uz brojna dodatna događanja u tjednima prije i poslije. Ove će godine u fokusu biti sljedeće teme:
› razvoj kritičkog razmišljanja
› obrazovanje o umjetnoj inteligenciji
› medijska pismenost mladih u kontekstu super izborne godine.
Brojna događanja u svim dijelovima Hrvatske
U okviru Dana medijske pismenosti održat će se brojna događanja – predstave, panel-rasprave, predavanja i radionice u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama. Popis svih događanja dostupan je OVDJE, a ustanove i pojedinci koji se žele uključiti u Dane medijske pismenosti i organizirati događanja mogu se prijaviti na ovoj
poveznici. Za radionice i predavanja organizatori mogu koristiti obrazovne materijale dostupne na portalu medijskapismenost.hr.
Obrazovni materijali za provedbu radionica s djecom i mladima važan su segment Dana medijske pismenosti obrazovni materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima, a omogućuju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i drugim obrazovnim djelatnicima da se informiraju o medijskoj pismenosti i organiziraju radionice s djecom i mladima o brojnim temama kao što su – mrežna sigurnost, prepoznavanje dezinformacija, utjecaj društvenih mreža i influencera na mentalno zdravlje, prikriveno oglašavanje i brojne druge.
Na portalu medijskapismenost.hr, središnjem mjestu za medijsku pismenost u Hrvatskoj, dostupno je preko 60 obrazovnih brošura, videopredavanja i kvizova, koji su do sada preuzeti više od milijun puta te ih odgojno-obrazovni djelatnici koriste u radu s djecom i mladima kroz cijelu godinu na satovima razrednika, Hrvatskog jezika, Informatike, kao i za organizaciju tematskih roditeljskih sastanaka.
---Do sada je u sklopu Dana medijske pismenosti održano ukupno više od 1830 događanja s više od 100 tisuća sudionika. Prošlogodišnji, 6. Dani medijske pismenosti po mnogočemu su bili rekordni: održano je više od 605 događanja s više od 30 tisuća sudionika u 185 gradova i mjesta, a na filmski natječaj prijavljeno je 77 filmova djece i mladih.

7. Dani medijske pismenosti održat će se od 22. do 28. travnja 2024., s aktivnostima i u tjednima prije i poslije toga. Ove će godine u fokusu biti razvoj kritičkog razmišljanja, obrazovanje o umjetnoj inteligenciji i medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine.

Pozivamo sve odgojno-obrazovne ustanoveknjižnice, kina, medije, udruge i druge društvene dionike da nam se i ove godine pridruže u promicanju medijske pismenosti te organiziraju predavanja, radionice, okrugle stolove, filmske projekcije i druge aktivnosti – uživo ili putem interneta. Već je dostupan obrazac za prijavu, putem kojeg svi organizatori mogu prijaviti svoje aktivnosti, kako bi one bile najavljene u Rasporedu događanja na portalu medijskapismenost.hr, glavnoj komunikacijskoj platformi Dana medijske pismenosti.

PRIJAVITE SVOJE DOGAĐANJE

POGLEDAJTE RASPORED DOGAĐANJA

Važan aspekt Dana medijske pismenosti je i razvoj i objavljivanje materijala za medijsko obrazovanje. Tako su na našem portalu za besplatno preuzimanje već dostupna 33 obrazovna materijala i 30 videolekcija, koji su do sada preuzeti ukupno više od milijun puta. Na temelju tih materijala, namijenjenih odgojiteljima, nastavnicima, knjižničarima i drugim edukatorima te roditeljima, mogu se organizirati radionice za djecu i mlade, njihove roditelje, ili pak osobe treće životne dobi, kao i pokrenuti razgovori o medijima u obitelji. Prošle godine objavljena su i 3 digitalna edukativna kviza o društvenim mrežama i mentalnom zdravlju, namijenjena izravno mladima. U pripremi su i novi obrazovni materijali o umjetnoj inteligenciji, koji će uskoro također biti dostupni za preuzimanje.

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom svake godine organiziraju i filmski natječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce, a ovog puta naziv natječaja je “Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.