Mavriček: Najviše se krivotvore kovanice od 2 €, 1 € i 50 centi

Mavriček: Najviše se krivotvore kovanice od 2 €, 1 € i 50 centi

Je li uvođenje nove valute bilo uspješno i u skladu s planom, u "Studiju 4" govorio je  Tihomir Mavriček , izvršni direktor Sektora gotovine HNB- a.

Prvi tjedan s novom valutom je iza nas, Mavriček kaže da je vikend konverzije prošao dobro jer rade svi platni sustavi, bankomati, kartice, a u bankama ima dovoljno gotovine.

- Bilo je malih prekida u radu i nedostupnosti bankomata, ograničenja u radu kartičnog sustava, no tijekom 1. siječnja sve se stabiliziralo. Neke su banke imale male rokove, ali sve u svemu išlo je po planu. Više smo nego zadovoljni cjelokupnom prenamjenom, dodao je.

Napomenuo je kako se radi o vrlo složenoj adaptaciji sustava. Kartično poslovanje se, ističe, potpuno stabiliziralo.

- Do 15. siječnja bit će prilagođeno nešto manje od 1000 bankomata, dodao je.

Bilo je nekih tretmana koji su trajali duže, rekao je, pojasnivši da se prema jučerašnjim podacima sve stabiliziralo.

- Dvostruko isticanje cijena trajat će cijelu godinu, kako bi ljudi ipak mogli usporediti cijene i vidjeti je li došlo do neopravdanog poskupljenja, dodao je.

Ističe da je u Hrvatskoj jako prisutna sezonska priroda bankomata, njihovih će poslovnica tijekom ljeta narasti na više od 5000 i svi će biti dostupni za euro.

- HUB-ova interaktivna karta jedina je relevantna, na njoj su samo banke koje ne naplaćuju naknadu. Postoje i drugi pružatelji usluga gotovine na bankomatima, ali oni naplaćuju naknadu, dodao je.

Bilo je pritužbi, kaže, na čekanje na uplatu novčića. Banke su se u međuvremenu opremile, nabavile su opremu za brži promet.

Iz HNB-a su priopćili da poslovne banke ne naplaćuju konverziju ako netko dođe s više od 100 papirnatih ili kovanih novčanica, dok HP i Fina mogu naplatiti ako to prekorači.

- Kako bi što prije olakšali prelazak na euro i pojednostavili proceduru, banke su odlučile ne naplaćivati ​​naknadu za više od minimalno 100 novčanica i kovanica, dodao je.

Za iznose veće od 15.000 kuna, pojasnio je, banka je dužna identificirati klijenta, tj. provjeriti njegov identitet, po novom zakonu iznad 75.000 napraviti dubinsku analizu klijenta, odnosno porijekla novca.

Prelaskom na novu valutu pojavili su se i prvi primjerci lažnih eura. Mavriček kaže da imaju saznanja o krivotvorenim novčanicama i kovanicama, dobili su ih na analizu. Najčešće se radi o jednostavnim krivotvorinama koje predstavljaju filmski i kazališni novac, što je i ispisano na novčanicama. Te su novčanice, dodaje, izrađene na jeftinom papiru, dok su novčanice eura na papiru koji se sastoji od 100% pamučnih vlakana, šuškavi su, rastegljivi, čvrsti i grublje strukture. Na pitanje kako prepoznati lažne kovanice, kaže da je najlakše pomoću magneta.

- Najviše se krivotvore kovanice najvećih apoena, i to 2 €, 1 € i 50 centi, dodao je.

Komentirajući poskupljenje, rekao je da se građani za to mogu obratiti Državnom inspektoratu, a za cigarete Carinskoj upravi. Što se tiče bankarskih usluga, građani se mogu obratiti HNB-u.

Što se tiče ugostitelja i trgovaca, kaže da su do 31. prosinca prikupili oko 107,7 milijuna kuna. €.

- Banke smo unaprijed opskrbili s 1,3 milijarde eura, dodao je.

Ističe da novca u bankama ima dovoljno, pripremljeno je 627 milijuna. komada kovanica i 346 mil. komada novčanica. Tijekom ove godine proizvest će dodatno 210 mil. komada kovanog novca, koji bi trebao zadovoljiti sve potrebe u Republici Hrvatskoj.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.