Arheolozi pronašli 8000 godina staru figuricu Velike božice Majke u Skoplju

Velika Majka

Figurica Velike Majke, za koju se vjeruje da je stara osam tisućljeća, pronađena je u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji. Otkrivena je na neolitskom nalazištu Tumba Madžari u predgrađu Skoplja.

Kult Velike Majke odražava štovanje plodnosti i to je druga figurica koja je otkrivena na nalazištu.

- Štovanje žene majke prisutno je u svim civilizacijama svijeta. U slikarstvu ga nalazimo u paleolitiku, starijem kamenom dobu. Neolitski je kipar na različite načine predstavio umjetničke interpretacije žene, zapravo žene dok rađa, simbola plodnosti. Umjetničke interpretacije oltara s prikazom Velike Majke, kao što su one na lokaciji Tumba Madžari u Skoplju, jedinstvene su. To znači da je neolitska kultura u skopskoj regiji prilično drugačija nego u susjednim kulturama, uključujući neolitske kulture u svijetu, rekla je arheologinja Elena Stojanova Kanzurova iz Arheološkog muzeja Sjeverne Makedonije.

Također su pronađene keramičke posude iz vremena pr. Kr.

Zbog povijesne važnosti lokacija će biti promovirana u spomenik od nacionalne važnosti, pod zaštitom Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://magazin.hrt.hr/znanost-tehnologija/arheolozi-pronasli-8000-godina-staru-figuricu-velike-bozice-majke-u-skoplju-11645122

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.