Čakovec živi svoj 5. ZAF - grad Zrinskih u znaku suvremene umjetnosti i urbane kulture

Čakovec živi svoj 5. ZAF - grad Zrinskih u znaku suvremene umjetnosti i urbane kulture

Zrinski Art Festival međunarodnI festival inovativnih umjetničkih praksi – otpočeo je 3. rujna izložbama u Muzeju Međimurja, palači Scheier, plesnom predstavom skupine Teuta na jezeru uz bedeme satoga grada Zrinskih i koncertima. Čakovec će u  četiri dana festivala živjeti suvremenu umjetnost prema  svom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko-gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima zaposjesti više lokacija u samom gradu.

Izložbe će biti postavljene u Muzeju Međimurja, Centru za kulturu Čakovec i galeriji Scheier, plesna točka prigodom otvaranje festivala odvijala se u jezeru Starog grada, dok su kazališni programi izvođeni na terasi Gradske kavane Čakovec, a glazbeni program u Metalac Industrial Baru. Ovim festivalom u nekoliko dana intenzivnih događanja upregnut će se gotovo svi izložbeno-izvođački kapaciteti  malog grada.Umjetnički direktor, inicijator i organizator festivala je Damir Klaić Ključ, čakovečki fotograf i konceptualni umjetnik. Izložbeni dio i odabir radova radi u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak iz Zagreba. Suorganizatorica festivala je i Nikolina Mekovec, čakovečka koreografkinja. - Zrinski Art festival jednom godišnje Čakovec pretvara u iskonski urbani centar i glavni punkt obrazovanja publike suvremenim umjetničkim tokovima. Ovaj događaj čak možemo nazvati i godišnjom retrospektivom suvremenih umjetnika koji trenutno aktivno djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali i spoju velikih i priznatih umjetničkih imena s onim mlađim i tek stasalim umjetnicima od kojih se neki tek trebaju afirmirani na domaćoj likovnoj sceni.

Izložbe će biti postavljene u Muzeju Međimurja, Centru za kulturu Čakovec i galeriji Scheier, plesna točka prigodom otvaranje festivala odvijat će se u jezeru Starog grada, dok će kazališni programi biti izvođeni na terasi Gradske kavane Čakovec, a glazbeni program u Metalac Industrial Baru. Ovim festivalom u nekoliko dana intenzivnih događanja upregnut će se gotovo svi izložbeno-izvođački kapaciteti našeg malog grada, najavili su organizatori, a što se i dogodilo. 

Tako su jedine  iznimke u ovogodišnjem programu dvije „izložbe unutar izložbe“, prva pod imenom Vizura 2020 – vrijeme extrema u organizaciji ULUPUH-a u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja te izložba fotografija poznatog hrvatskog autora Mije Vesovića u foajeu Centra za kulturu Čakovec.

Sekcija za fotografiju ULUPUH-a priredila je izložbu u Čakovcu jer je nije mogla održati u vrijeme izolacije zbog COVID-a 19, rekla nam je autorica koncepcije izložbe Draženka Jalšić Ernečić. Izložba je postavljena u sklopu V. Zrinski Art Festivala, a svoje umjetničke fotografije izlažu članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju te gosti sekcije, američki profesionalni fotografi. U slučaju ove izložbe tema je zadana – krajnost, vrijeme ekstrema. Autori istražuju krajnosti u svim aspektima recentne umjetničke fotografije. U trenutku kada se svijetu upravo događa pandemija svjetskih razmjera autori obrađuju ovu temu kao vrijeme extrema i krajnosti, ali na način da u svom radu ističu odsutstvo patetike i prisutnost ljudskosti, empatije i društvene angažiranosti. Danas su krajnosti dio svakodnevice, skup pravila ponašanja, prilagođavanje novim situacijama. Upravo fotografiju koristimo kao svakodnevni upravni govor u kojem jezici nisu prepreka globalne komunikacije. Svjedoci smo fotografske slike u vrijeme ekstrema. Svijet je na trenutak stao u stanju šoka. Tema ekstrema u suvremenoj umjetničkoj fotografiji dobila je novo, neočekivano značenje. Na izložbi izlaže 31 autor, navodi u bogatom katalogu izložbe, Draženka Jalšić Ernečić. Otvorenje izložbe bilo je ujedno je i glavno otvorenje V. Zrinski Art festivala.

Za vrijeme trajanje Zrinski Art Festivala, od 3. – 6. 9. 2020. izložbe je otvorena od 10 – 22 sata.

 Žirirani radovi pristigli na natječaj ZAF-a prezentirani su u galeriji Scheier. Novost su i dvije kazališne predstave: Žena godine, višekratno dokazane domaće autorice Kristine Štebih, u kojoj glumi poznata glumica Barbara Rocco i predstava Kratak vic o braku za koju je tekst napisala također Kristina Štebih, a režirao je Matko Buvač, mlada čakovečka kazališna nada u usponu.U sklopu festivala planirana je i promocija autobiografije Borisa Leinera Sve bio je ritam. Novost su i dječje radionice kroz sva četiri dana u atriju Starog grada u Čakovcu, u trajanju od 10 – 18 sati. Na festivalu će se ove godine predstavit čak 63 umjetnika.

Otvorenje festivala u četvrtak 3. rujna izmamilo  na događanja pretežito mladu publiku, a program se odvijao sukcesuvno svakih sat vremena na drugoj lokaciji i to redom:Otvorenjem Dječjeg ZAF-a u atriju Starog grada,  te potom i izložbe fotografija Mije Vesovića u Centru za kulturu Čakovec. Glavni događaj bilo je svečano otvorenje festivala uz otvorenje izložbe Vizura 2020 u atriju Starog grada, a potom je publika sjedeći na balama od slame mogla uživati u plesnoj predstavi skupine Teuta u perivoju Starog grada. Slijedilo je u 22 sata otvorenje izložbe radova ZAF-a u galeriji Scheier I na karaju otvorenje izložbe radova ZAF-a i akustični koncert u Metalac Industrial Baru.

Za detaljni raspored događanja po danima vidite letak te pratite facebook stranice Zrinski Art Festivala.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.