Kerameikon i Grad potpisali ugovor o suradnji - Kerameikonu osiguran prostor Galerije K10

Kerameikon i Grad potpisali ugovor o suradnji - Kerameikonu osiguran prostor Galerije K10

Kerameikon, hrvatsko keramičarsko udruženje sa sjedištem u Varaždinu i Grad Varaždin u četvrtak su potpisali ugovor o dodjeli 30.000 kuna za zakup prostora Galerije K10, u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu. Kerameikon je neprofitno udruženje koje je zahvaljujući svojoj osnivačici Blaženki Šoić-Štebih i današnjoj predsjednici svojim djelovanjem Varaždin zapisalo na svjetsku kartu keramičarske umjetnosti. Blaženka Šoić-Štebih osim što je odgojila generacije varaždinskih keramičarki i keramičara, organizirala je i mnoštvo izložbi i seminara u Varaždinu. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća otpočela je suradnju s njemačkim keramičarom dr. Gustawom Weissom, a i autorica je mnogih tekstova o keramici u njemačkom specijaliziranom časopisu Neue Keramik. Blaženka je svjetski znana keramičarka s nagradama na mnogobrojnim izložbama diljem svijeta, te je zbog svojih aktivnosti i međunarodne prepoznatljivosti postala članicom Međunarodne akademije za keramiku sa sjedištem u Ženevi.

Kerameikon je svjetsku slavu stekao i organizacijom mnogih međunarodnih izložbi, a napose Međunarodnih festivala postmoderne keramike Ceramica Multiplex te je u svojih pet izdanja prikupio zavidnu zbirku suvremene svjetske keramike koja broji više od 250 djela umjetnika keramičara iz cijeloga svijeta.

U okviru galerijskog prostora u Kukuljevićevoj 10 u Varaždinu, Kerameikon tako naizmjenično uz prezentaciju suvremenog stvaralaštva hrvatskih umjetnika kroz uvijek nove i nove izložbe daje na uvid i djela iz zbirke koju su svjetski umjetnici darovali Kerameikonu nakon izložbi Ceramica Multiplex.

Ugovor o darovanju sredstava za zakup prostora koji je još u državnom vlasništvu potpisale su u ime Grada Varaždina zamjenica gradonačelnice Sandra Malenica te u ime Kerameikona, zamjenica predsjednice Željka Bračko.
Ove godine prema riječima Željke Bračko nastavit će se izlagačka aktivnost članova, te prigodna izložba vezana uz tematiku baroka uz Varaždinske barokne večeri, dok će završetak godine obilježiti već tradicionalna izložba Kerameikon i prijatelji. Sandra Malenica predstavila je ideju o Varaždinu kao Gradu keramike, koji predlažu varaždinske keramičarke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.