GMV - Noć tvrđava / Night of Fortresses, Stari grad, 29. i 30. travnja

GMV - Noć tvrđava / Night of Fortresses, Stari grad, 29.  i 30. travnja

Grad Karlovac, kao partner na projektu Fortitude (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) koji provodi s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, Općinom Herceg Novi, Općinom Bar i Gradom Banjom Lukom, organizira manifestaciju Noć tvrđava. 

 Na poziv organizatora u manifestaciju Noć tvrđava uključio se i Gradski muzej Varaždin, čiji će se program održavati u petak, 29.  i subotu, 30. travnja u utvrdi Stari grad. Varaždinski Stari grad s okolnim obrambenim sustavom bila je jedna od najvažnijih europskih nizinskih utvrda u obrani od Osmanlija. Datira iz razdoblja srednjega vijeka da bi tijekom 16. stoljeća bila preoblikovana u današnji izgled Wasserburga, obrambene utvrde na vodi.

Program: 

Petak, 29. travnja, 20 sati  - Noć na „Bašći“ / Stari grad u Varaždinu

Noćni razgled vanjskih dijelova fortifikacijskog sustava, jednih od rijetko sačuvanih takve vrste u Europi. Uz stručno vodstvo muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak u šetnji po dijelovima obrambenog kompleksa posjetitelji će s fenjerima kojima će si osvjetljavati put saznati nešto više o prošlosti varaždinske utvrde.

Početak programa je u 20.00 sati u unutrašnjem dvorištu Staroga grada, gdje će posjetitelji preuzeti fenjere i u 20.10 sati krenuti u obilazak uz stručno vodstvo. U slučaju lošeg vremena program će se održati u Lapidariju Staroga grada.

Kontakt osoba: muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, tel. 091 5525 240.

Subota,  30. travnja

19.00 – 20.00 sati:

Slaganje makete varaždinske utvrde / potkrovlje Staroga grada; edukacijska radionica

Pozivaaju se roditelji s djecom u subotu 30. travnhja, s početkom u 19 sati, na zajedničku aktivnost, radionicu za velike i male, koju je priredila kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.  

Kontakt osoba: kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković, tel. 095 567 3581.

 20.15 – 21.00 sat:

Večer opernih arija / Lapidarij Staroga grada

Koncert sopranistice Lucije Spevec, studentice četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), i Danijela Ota, profesora klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

Izborom arija junakinja iz Verdijevih i Donizettijevih opera čija je sudbina bila vezana uz tvrđave ili povijesne bitke, program se tematski uklapa u manifestaciju Noć tvrđava. Uz ove kompozicije čut ćemo i odabrane skladbe hrvatskih opernih velikana.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.