Predstavljena šibenska kulturna baština u New Yorku

Predstavljena šibenska kulturna baština u New Yorku

Predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac - predsjednik Nikola Grubić te članice Jolanda Krnić Zmijanović i Deana Karađole Radovčić, i viša kustosica Muzeja grada Šibenika Marina Lambaša, predstavili su šibensku kulturnu baštinu u New Yorku u sklopu projekta 'Šibenik - Kulturno nasljeđe kroz globalizaciju'. Projekt je odobren i financiran na temelju Javnog poziva za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH koji se provodi, u skladu sa danim okolnostima, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u svijetu. 

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac je osnovano 9. lipnja 2011. godine kao nevladina i nepolitička organizacija s ciljem skrbi za baštinu i promociju Šibenika. Trenutno broji više od 300 članova od kojih je većina iz Šibenika, ali i iz drugih djelova Hrvatske i svijeta.

Izložbom Šibenik kroz stoljeća predstavili su povijest grada i projekte Društva (obnovu tvrđava, revitalizaciju gradske jezgre, Geonucleus i časopis Juraj) na proslavi Dana državnosti i 30. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih Naroda, koju je priredio Generalni konzulat RH u NY prošli petak. Izložbi su prisustvovali generalni konzul u NY Nikica Kopačević i brojni djelatnici i uzvanici konzulata u izložbenom prostoru restorana Dubrovnik, a večer je uveličala klapa Astoria.

Istom izložbom su se Društvo i Muzej predstavili u Hrvatskom centru sv. Nikole Tavelića nakon nedjeljne mise u hrvatskoj crkvi sv. Ćirila i Metoda. Na izložbi su se okupili župljani među kojima su i brojni Šibenčani koji žive u NY, a za muzički ugođaj pobrinula se opet klapa Astoria.

Tijekom boravka u NY članovi Društva i predstavnica Muzeja posjetili su i sjedište UN-a gdje ih je Ministar savjetnik Dijana Delaye, iz Stalne misije RH pri UN, upoznala sa načinom rada UN tijela.

Društvo i Muzej zahvaljuju svima koji su doprinijeli ovoj lijepoj promociji Šibenika u svijetu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.