LADO u Meksiku održao dva koncerta na festivalu Cultura UNAM

LADO u Meksiku održao dva koncerta na festivalu Cultura UNAM

Ansambl LADO svoje gostovanje u Meksiku započeo je izvedbama plesnog i vokalno-instrumentalnog koncerta na festivalu Cultura UNAM. Festival se održava u glavnom gradu Meksika, Ciudad de México, a jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl predstavio se najpoznatijim plesnim i glazbenim djelima, čime je predstavio bogatu hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju.

Plesni koncert na festivalu Cultura UNAM održan je 10. listopada, a ispunjena dvorana Sala Miguel Covarrubias uživala je u „Ladarkama“, „Valpovačkom kolu“,, Ličkim plesovima“ i drugim antologijskim točkama. Koncert je posjetio Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, u ime ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, i Laura Martin del Campo Steta, počasna konzulica Republike Hrvatske u Meksiku. Drugi, vokalno-instrumentalni koncert na festivalu Cultura UNAM održan je 11. listopada, a uključivao je najpoznatija glazbena djela iz bogatog Ladovog repertoara. Juan Ayala, direktor festivala Cultura UNAM, izrazio je oduševljenje da je na ovogodišnjem izdanju upravo LADO jedan od istaknutih izvođača. Osvrnuo se na bogatu i raznoliku hrvatsku kulturnu baštinu, za koju smatra da ima sličnosti s kulturnom baštinom Meksika. Zrinka Posavec, umjetnička direktorica Ansambla LADO, izrazila je zadovoljstvo privilegijom da LADO po prvi puta od svog osnutka pleše i pjeva u Meksiku i tako predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu. Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO naglasila je kako LADO u Meksiku izvodi dva različita programa, zadovoljna time da upravo u Meksiku Ansambl proslavlja svoju 75. obljetnicu.

Gostovanje u Meksiku nastavlja se 14. listopada plesnim koncertom na 52. Cervantino festivalu. Radi se o jednom od najvećih svjetskih festivala na kojem sudjeluje nekoliko tisuća izvođača iz cijelog svijeta, a održava se u meksičkom gradu Guanajuato. Gostovanje Ansambla LADO u Meksiku realizirano je uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i sponzora, Hrvatske gospodarske komore i kompanije Končar d.d.

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.