Predstava 'Prijevara' u šibenskom HNK-u nudi ljubavnu i moralnu priču

Predstava 'Prijevara' u šibenskom HNK-u nudi ljubavnu i moralnu priču

Sjajna ekipa okupila se na premijeri kazališne predstave 'Prijevara' britanskog uspješnog dramskog pisca i nobelovca Harolda Pintera, u režiji agilnog i uspješnog Branka Ivande. Premijera je izvedena u četvrtak, 27. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Važno je naglasiti da je predstava 'Prijevara', nastala u koprodukciji šibenskog HNK i Teatra Erato iz Zagreba, te je izvedena je pred punim gledalištem kao prva od nekoliko produkcija koje šibenska kazališna kuća planira u novoj sezoni.
 
'Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom planu je, ali ne manje važna i ljubavnikova supruga. U slijedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju. Prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara svih', moglo se pročitati u najavi. Redatelj Branko Ivanda pak ističe: 'Betrayal' (Prijevara ili Izdaja) je nesporno jedna od najznačajnijih drama u cjelokupnom opusu engleskog nobelovca Harolda Pintera. Skrivanje pa i gubitak osobnih identiteta u rečenicama višestrukog, ali površnog smisla, simbol je našeg vremena. Komunikacija je svedena na prazne riječi, dok se istina prikriva. Naše duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima. Bitno je ne otkriti ranjivost vlastite osobnosti', ističe istaknuti redatelj Ivanda. Također ocjenjuje da je kategoriju situacijske prosječnosti Pinter 'vješto uspio pretvoriti u tragičnu dominaciju naše nemoći'.
 
Iznimno je kreativan glumački ansambl ove nove predstave napravljene u sinergiji dvaju kazališta: tu je prije svega Siniša Popović iz zagrebačkog HNK, istaknuti i višestruko nagrađivani glumac izuzetnoga talenta, snage i šarma, a uz njega glume još Marjan Nejašmić Banić iz splitskog HNK te dvije sjajne glumice šibenskog HNK. To su  Franka Klarić i Ana Perković, koje su svojim talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirale redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković. To je još jedan element začudnosti kojim ože privući nove gledatelje na nove izvedbe ove predstave.
 
U autorskoj ekipi su još sve redom majstori svog posla. Tako scenografiju potpisuje Frane Celić, kostimografiju Slavica Šnur, dizajnerica vizuala je Sanja Rocco, a dizajner svjetla Josip Bakula.
 'Prijevara' neće ostati samo na sceni šibenskog HNK-a: slijede joj brojna gostovanja: na festivalu Prolog, 5. studenog, u Sisku te u sklopu programa Noći kazališta, 19. studenog u splitskom Gradskom kazalištu mladih.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.