Ananas – moćni prirodni ibuprofen

Ananas – moćni prirodni ibuprofen

Kada bi vam netko rekao da umjesto ibuprofena za ublažavanje upala i bolova možete uzimati prirodni sastojak dobiven iz egzotičnog voća, koju biste opciju odabrali?

Priroda zaista uvijek nudi najbolje i najsigurnije rješenje, a to dokazuje upravo bromelain - sastojak iz ananasa.

Nova je studija, naime, pokazala da bromelain, enzim iz ananasa, ima isti učinak na ublažavanje boli i smanjenje upale baš kao i popularni ibuprofen.

Usto, bromelain nema nuspojava koje ima ibuprofen, često propisivan nesteroidni protuupalni lijek koji može dovesti do gastrointestinalnih tegoba i oštećenja bubrega te povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Što je bromelain?

Bromelain nije jedan sastojak već skupina enzimskih kompleksa koji se nalaze u plodu ananasa, ali i njegovoj stabljici.

Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, sastojak koji pomaže ne samo kod bolova, nego i zacjeljivanju kože i tkiva.

Taj moćni enzimski kompleks u Srednjoj i Južnoj Americi koristi se već stoljećima kao pomoć u liječenju raznih bolesti.

Istraživanja su pokazala da bromelain iz ananasa ima više terapeutskih i ljekovitih učinaka, a najvažniji su smanjenje bolova i upalnih procesa, pomoć kod otežane probave i antikancerogeno djelovanje.

Premda možete uzimati bromelain u kapsulama, odlična ideja je konzumirati svježi ananas ili piti njegov svježe iscijeđen sok.

Taj egzotični plod koji potječe iz Južne Amerike iznimno je bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su prijeko potrebni našem organizmu.

Upravo njegovi antioksidansi igraju važnu ulogu u prevenciji upalnih procesa, koji s vremenom vode do kroničnih oboljenja. 

  1. Smanjuje upale i ublažava bolove


Više je studija pokazalo da bromelain smanjuje upalne procese i ublažava bolove te se pokazao kao odlična prirodna pomoć, primjerice, kod osteoartritisa.

Kod osoba oboljelih od osteoartritisa koje su uzimale bromelain zabilježeno je ne samo smanjenje bolova nego i bolja pokretljivost zglobova koji su inače bili zahvaćeni bolešću.

Osim bromelaina, ananas sadrži i obilje vitamina C, antioksidansa koji ne samo da jača imunitet nego i smanjuje upalne procese u organizmu te pomaže rastu i obnovi tkiva.
 

  1. Pomaže bržem oporavku nakon operacije  

Jedna je studija otkrila da se uzimanjem bromelaina prije same operacije može skratiti broj dana potrebnih za oporavak nakon operativnog zahvata.

To znači da ovaj enzimski kompleks djeluje protuupalno i analgetski, što pomaže samom oporavku.

Također, odlična ideja je uzimati bromelain, ali i sam plod ananasa kao sastojak smoothieja poslije vježbanja.

Ovo egzotično voće izvrsno podiže razine energije te pomaže oporavku mišića nakon treninga.
 

  1. Izvrsno stimulira probavni sustav  


Bromelain iz ananasa pomaže razgradnji molekula proteina, što olakšava tankom crijevu da ih apsorbira. Zato je ovaj enzim odličan za rad probavnog sustava.

Vitamin C, mangan, vlakna i enzimi iz ananasa izvrsno pomažu otežanoj probavi i dobroj crijevnoj peristaltici, stoga je ovo voće odličan izbor za sve one koji pate od probavnih tegoba.

Zahvaljujući povoljnom učinku na probavu, kao i niskoj kalorijskoj vrijednosti (jedna šalica sadrži svega 75 kalorija), ananas je odličan i za mršavljenje. 
 

  1. Jača kosti


Jeste li znali da ananas zadovoljava više od 100 posto dnevnih potreba za manganom?

Radi se o važnom mineralu koji pomaže našem imunitetu i metabolizmu, a usto snaži i kosti.

Ananas sadrži i bakar, koji sprječava resorpciju ili degradaciju kostiju koja se dešava u našem organizmu u procesu starenja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.