Premijer Plenković misi u povodu blagdana Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske posvećenoj stradalim pomorcima Jadrolinije

Premijer Plenković misi u povodu blagdana Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske posvećenoj stradalim pomorcima Jadrolinije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na Svetoj misi povodom blagdana Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske, gdje je misa bila posvećena u čast poginulim pomorcima Jadrolinije. Plenković je iskoristio ovu prigodu da ponovno izrazi sućut obiteljima stradalih pomoraca, među kojima su obitelji Kostović, Šarić i Topić, te svima u Jadroliniji. Naglasio je kako je Vlada odlučna u tome da neće podleći vanjskim pritiscima sve dok se ne utvrde sve činjenice vezane uz nesreću koja se dogodila na trajektu u Malom Lošinju.

Premijer je oštro odbacio sve špekulacije koje kruže u vezi s nesrećom, ističući kako su odmah nakon incidenta na teren izašli predstavnici Jadrolinije, relevantna ministarstva te sve nadležne službe, uključujući policiju, Državno odvjetništvo i Agenciju za istraživanje nesreća. Plenković je ocijenio kako njegova prisutnost na mjestu nesreće ne bi ništa promijenila, te da se postupilo ispravno u datim okolnostima. Dodao je da će se odgovornost moći utvrditi tek nakon što istraga utvrdi sve činjenice, napominjući da je ovo prvi takav incident u povijesti Jadrolinije, koja djeluje već 77 godina.

Premijer je također odbacio optužbe o političkoj odgovornosti te ponovio da je potrebno najprije utvrditi činjenice. Istaknuo je kako Jadrolinija upravlja s 57 brodova i obavlja oko 600 isplovljavanja dnevno, te da se nesreća poput ove dogodila prvi put u povijesti kompanije. Kritizirao je pokušaje određenih grupa i nereprezentativnih sindikata da koriste ovu tragediju kako bi izvršili pritisak na Vladu i upravu Jadrolinije. Plenković je rekao da su takvi pritisci normalni i legitimni u demokratskom društvu, ali da Vlada ostaje fokusirana na činjenice i rezultate istrage.

Govoreći o ulaganju u Jadroliniju, Plenković je naglasio da je od 2018. godine u brodove kompanije uloženo 120 milijuna eura, te da je flota značajno obnovljena. Dodao je kako su se kupovali novi brodovi, te da je Jadrolinija od 2018. investirala u 18 plovila, koja, iako nisu potpuno nova, predstavljaju značajan napredak za kompaniju. Premijer je također istaknuo da svaki brod prolazi godišnji remont, uključujući i brod Lastovo, koji je imao urednu svjedodžbu prije nesreće. Plenković je odbacio spekulacije o kvarovima na brodu, istaknuvši da bi problemi, da su postojali, bili evidentirani tijekom redovitih pregleda.

Osim komentara na tragediju, Plenković se osvrnuo i na događaje u Imotskom, gdje su uoči koncerta bile pjevane ustaške pjesme. Premijer je najoštrije osudio ovaj čin, naglašavajući distinkciju između koncerta i događaja na trgu koji mu je prethodio. Plenković je najavio kaznene prijave i očekuje da će sudovi adekvatno sankcionirati odgovorne. Također je podsjetio na važnost Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je sastavljeno od stručnjaka različitih ideoloških opredjeljenja. Premijer je naglasio kako ono što se dogodilo na trgu nema nikakve veze s komemoriranjem pripadnika HOS-a iz Domovinskog rata, ističući razliku između tog događaja i stvarnog komemoriranja.

Foto: PVRH

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.