Nulta tolerancija prema bilo kojem obliku nasilja nad ženama

Nulta tolerancija prema bilo kojem obliku nasilja nad ženama

Danas prijepodne u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, Policijske uprave Međimurske, Područne službe međimurske Obiteljskog centra i Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Čakovec, obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Poruku „Reci Ne nasilju“, treba stalno ponavljati, jer nasilja prema ženskom spolu, koji u ekstremnim slučajevima rezultira femicidom, ima više nego ikad.

„Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja, a Međimurska županija ne razlikuje se od ostatka zemlje. Nasilja ima mnogo vrsta, žene ga zbog straha ili ovisnosti o zlostavljaču ne prijavljuju, a u medije dospijevaju uglavnom ekstremni slučajevi u kojima je žrtva najčešće ubijena“, rekla je, među ostalim, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković.  Dodala je da je lani u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, a ove godine do kolovoza njih 5 te da društvo treba biti osjetljivo na sve oblike nasilja, pokazati nultu toleranciju prema nasilnicima.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini izražavajući potporu ovoj akciji, rekla je da je bilo koji oblik nasilja prema ženama neprihvatljiv, da se počinitelji moraju sankcionirati te da trebamo zajedno poraditi na edukaciji. Biti zdravo društvo podrazumijeva nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja, pogotovo onog prema ženama. Nekom od oblika nasilja svjedočimo svaki dan, od nasilja u obitelji, preko društvenih mreža do mobinga na radnom mjestu, a žene su tu često u lošijem položaju, naglasila je gradonačelnica.

Sve oblike nasilja treba prijaviti bilo kojoj instituciji, od Centa za socijalnu skrb, Obiteljskog centra do policije, jer kod nas postoji sustav koji se bavi takvih slučajevima te pomaže žrtvama. Nasilje ne mora biti samo fizičko, već i emocionalno, ekonomsko i spolno, no bez obzira na vrstu, žrtvi treba pomoći, a nasilnika sankcionirati, naglasila je psihologinja u Područnoj službi međimurskoj Obiteljskog centra Jelena Ptiček Perković.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2004. godine, kada su 22. rujna, tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, stranka u postupku Gordana Oraškić i njena odvjetnica Hajra Prohić. Ubio ih je suprug stranke te teško ozlijedio sudsku službenicu Stanku Cvetković. Svake se godine obilježava i u Čakovcu, i to dijeljenjem letaka te informiranjem građana.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.