Vrhunac Vinkovačkih jeseni: Svečani mimohod kreće u 10 sati

Vrhunac Vinkovačkih jeseni: Svečani mimohod kreće u 10 sati

S početkom u 10 sati danas će krenuti Svečani mimohod 59. Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika.

Ulicama Vinkovaca zablistat će još jednom sve ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, začut će se izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.

Pred Vinkovčane i njihove goste, kao i pred oči Hrvatske i svijeta u prijenosu na Drugom programu Hrvatske televizije, stupit će 62 folklorne skupine, 30 zaprega i 68 konjanika, ukupno gotovo 3000 sudionika.

„U prethodnici će biti devet grupa, među kojima i kuburaši, zvončari, kandžijaši, Vinkovački šokački rodovi, a posebno zanimljivo je i to da će zastave nositi čaje, dok će grbove nositi pobjednici mikanovačke priredbe Mladost i ljepota”, najavljuje koordinator mimohoda Ivan Lion.

Nakon mimohoda na glavnoj pozornici u 12:00 sati počinje drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora uz nastup 9 skupina, dok je treći dio najavljen na istom mjestu s početkom u 19:00 sati, a predstavit će se 12 skupina. 

Prvi dio smotre održan je jučer, a nastupilo je 15 skupina. Tako se na smotri ove godine predstavlja ukupno 36 skupina, među kojima 33 gostujuće. Iz svih krajeva Hrvatske pristiglo je 25 skupina. Iz dijaspore pridružilo se njih 8, četiri su stigle iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Njemačke, a po jedna iz Austrije i Srbije.

Nakon tri godine Vinkovci su sinoć ponovno bili domaćin priredbe “Ajd u kolo šokačko”, koja okuplja folkloraše iz tri slavonske županije: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske.

Bila je to najbolja uvertira u državnu smotru, a nastupili su KUD domaćin “Ljeskovac” iz Vinkovaca kao predstavnik Vukovarsko-srijemske županije , KUD “Kondrićani” iz Osječko-baranjske županije i KUD “Krešimir Šimić” predstavnik Brodsko-posavske županije.

U nizu koncerata na Trgu Vinkovačkih jeseni sinoć su publiku raspjevali Ivan Šebalj & The Bechars, a na Slavonskom sokaku tamburaški “štimung” dao je TS “San”.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.