Tradicije Japana - ceremonija čaja, gi, hakama, katana kao fotografska inspiracija učenika Druge gimnazije Varaždin

druga gimnazija

Tradicije Japana -  ceremonija čaja, gi, hakama, katana kao fotografska inspiracija učenika Druge gimnazije Varaždin predstavljeni su 1. listopada izložbom fotografija u  prostoru Kulturnog centra Ivan  Rabuzin u Novom Marofu. Na otvorenju izložbe nazočnima se obratio i Siniša Jenkač gradonačelnik Novog Marofa te čestitao učenicima i profesorima na tom sjajnom projektu, ali i naglasio koliko je kreativnost potrebna u životu svakog čovjeka.

Na izloženim fotografijama učenice Marta Vincek, Veronika Koprek, Marta Mihalj i Nera i Živa Žigmund prezentirale su svoje fascinacije Japanom u kombinaciji s portretima modela učenica škole, te se na  fotografijama s ekspresivnim izražajima lica,modela Magdalene Kunić, Marte Šantek i Nere Žimbrek, moglo doživjeti priču o Japanu i njegovim tradicijama bilo da je riječ o ceremoniji čaja, sječivu mača samuraja ili samo portretu s napetim izrazom lica u tradicionalnoj odjeći japanskih borilačkih vještina. O učeničkim radovima govorio je Saša Josip Milec, profesor i voditelj Foto grupe na Drugoj gimnaziji, a izložbu je otvorila Zdravka Grđan, ravnateljica škole, a za naš portal tom je prigodom izjavila.

- Druga gimnazija Varaždin već tri godine ima i foto grupu, to je  jedna skupina vrlo vrijednih entuzijasta koji prate kompletan život škole jer Druga gimnazija ima niz različitih projekarta i događanja na dnevnoj bazi, a njihov zadatak nije samo bilježenje i dokumentiranje događaja u školi nego i učenje o umjetnosti, fotografiji, spajanje kulture, povijesti i tradicije sa svakodnevnim životom. Prvi puta smo van prostora škole i meni je drago da je profesor Milec odabrao upravo  Kulturni centar Ivan Rabuzin u Novom Marofu za taj izlazak i vjerujem da to neće biti zadnji put jer nas je oduševila otvorenost i srdačnost naših današnjih domaćina.

Mi smo škola koja je otvorena novim suradnjama, a poznati smo i po međunarodnim projektima, međutim, ne treba ići stalno preko granice, dapače, možemo samo otići do susjednog grada u našoj županiji i odraditi  lijepi projekt. Drago mi je i da smo danas zajednički započeli i obilježavanje Dječjeg tjedna ovdje u Novom Marofu. To je i spoj osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a poklopilo se i da je Japan zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a u okviru toga obilježava se i 25 godina uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, pa i mi svojom izložbom tome pridonosimo - rekla je ravnateljica.

- Foto grupa 2G djeluje već treću godinu, istaknuo je profesor Milec, te dodao - a počeli smo prvenstvno s nakanom da djeca nauče koristiti profesionalni fotoaparat i da uz to što radimo izložbe, savladavamo tehnike fotografiranja od pejsaža, portreta pa do složenijih i kompleksnijih tema do minimalizma  i da budemo na pomoć školi tj. da pratimo sve događaje i na kraju imamo jednu finu kolekciju fotografija koje se može upotrijebiti u ljetopisu budući da nije samo riječ nego i slika ona koja mnogo govori jer ljudi pogledaju i zapamte fotografiju i izraz lica ia ne samo govor i gestu. Svaka  slika je tisuću riječi i zbog toga smo se  odlučili da zajedno s kolegama i ravnateljicom napravimo jedan opsežniji projekt naše foto grupe da ne bude samo umjetničko fotografiranje nego i da društveno budemo korisni.

Imamo sastanke jednom tjedno u okviru kojih dogovaramo aktivnosti i učimo o tehnikama fotografiranja ali i jako puno radimo terenski, pet dana tjedno, a često i za vikend odemo  nešto fotografirati. Modeli za ovu izložbu su naše učenice Marta Šantek i Nera Žimbrek i moja bivša učenica s Medicinske škole Magdalena Kunić, a autorice su sve članice koje su od početka u foto grupi, pa i sama  Nera. To su Živa, Marta, Matea i Veronika, koje su vrlo  svestrane i svladale su jako puno tehnika fotografiranja, a ovo je bilo bazirano na detalje i portrete na bijeloj podlozi, trebalo je istaknuti detalje mača katane, ceremonije čaja i mislim da im je to uspjelo, a sada pripremamo temu voća na bijeloj i crnoj podlozi, mislim da će ta izložba biti zanimljiva jer smo malo više koristili obrade fotografija. Nadamo se da ćemo je otvoriti negdje u Varaždinu, a s ovom izložbom namjeravamo otići i u Zemun i Banjaluku,a dogovaram i jedan prostor u Grazu te se nadam da će to biti s vremenom i međunarodna aktivnost.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.