Maske su također obvezne za ljude koji su imali koronavirus

beroš

Maske će biti obvezne i za ljude koji su imali koronavirus, jer još nije poznato kako novostečeni imunitet utječe na prijenos virusa, a bit će obvezne nakon cijepljenja protiv Covid-19, najavio je u ponedjeljak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. ) Krunoslav Capak."Zbog čestih pitanja trebaju li oni koji su preživjeli Covid-19 nositi masku, izdali smo dokument u kojem se zahtijeva da nose maske jer još ne znamo kako imunitet stečen bolešću utječe na prijenos bolesti. Ako se virus slegne na sluznicu, nema dokaza "Mogu li imunološki ljudi prenijeti bolest i zato bi oni koji su preživjeli Covid-19 trebali nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja", rekao je Capak na konferenciji za novinare u Nacionalnom stožeru.
Naveo je da Hrvatska i dalje ima visoku učestalost bolesti s 1154 zaraženih na 100 000 stanovnika u posljednjih 14 dana, prema čemu smo na 26. mjestu u EU, a samo Luksemburg ima višu. Po smrtnosti smo na 14. mjestu u EU, sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Udio pozitiva među ukupno testiranim u posljednjih 14 dana iznosi 35,6 posto, a Bugarska i Poljska imaju više.

1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 59 osoba. Na bolničkom je liječenju 2629 pacijenata, a na respiratoru 277, što je 40 više nego dan ranije. U protekla 24 sata u bolnicu su primljene 254 osobe, a otpuštene 133. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 22.124. Umrlo je 59 ljudi, pa se ukupan broj umrlih povećao na 2231. Trenutno je u samoizolaciji 52.764 ljudi. Do danas je ukupno testirano 816241 osoba, od čega 5356 u posljednja 24 sata.
Capak je rekao da je stiglo 136.000 brzih testova antigena, od kojih će 80.000 biti podijeljeno staračkim domovima kako bi se testiralo 40.000 korisnika i zaposlenika kako bi se vidjela situacija s koronavirusom u sustavu. Ostatak testova podijelit će se na hitnu i hitnu bolnicu za brzu dijagnozu.

Objediniti praksu u primjeni novih znanja o koronavirusu

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da će do kraja tjedna u svim centrima za stanovanje biti uspostavljeni telemedicinski centri koji će uspostaviti profesionalnu i savjetodavnu suradnju među svim institucijama koje liječe bolesnike s izolacijom. Središnji centar bit će Klinika za zarazne bolesti, a cilj je objediniti praksu u primjeni novih saznanja o koronavirusu u liječenju bolesnika.Načelnik Državnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su inspektori civilne zaštite u posljednja 24 sata izvršili 2.442 inspekcije poslovnih subjekata i javnih skupova te izrekli 544 upozorenja i jedan prekršajni nalog u iznosu od 30.000 kuna."Također su izvršili 1.778 inspekcijskih nadzora, utvrđene su 265 nepravilnosti, a 92 službene bilješke poslane su nadležnim institucijama koje će odlučiti o eventualnom podnošenju prekršajnih prijava. Pregledana su 8743 objekta, a u sedam su utvrđeni prekršaji", rekao je. Zabilježena su i 63 kršenja samoizolacije, za što će biti podnesene tri kaznene prijave."Prije svega, svi službenici prvo se ponašaju edukativno i na licu mjesta pokušavaju riješiti situacije kojima se krše mjere. Tek kada se ponašanje ne ispravi, pišu se prijave i prekršajni nalozi te kaznene prijave za širenje zarazne bolesti", rekao je Božinović.

Odluke temeljene na epidemiološkoj situaciji

Osvrnuo se i na apel znanstvenika prošlog vikenda, koji je potpisalo pola vladinog znanstvenog vijeća, rekavši da su neki njihovi prijedlozi već pretočeni u odluke osoblja i mjere koje se provode te da će se mjere i dalje usvajati.
"Trenutno razgovaramo s predstavnicima trgovina koje idu u smjeru daljnjeg ograničavanja broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini, ali sve se radi u razgovorima s predstavnicima tih industrija. Što se tiče škola, ministar Fuchs razgovara Više puta smo javno govorili da se sve odluke donose na osnovu epidemiološke situacije, kada vidimo da prethodne ili nisu rezultirale smanjenjem broja novozaraženih ili je došlo do određenog povećanja ", rekao je Božinović. "I ove mjere, a uz primjenu izmijenjenog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u dijelu sankcija, nisu započele represivno, već edukativno, jer mislim da je to najbolji način", dodao je. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je povodom apela znanstvenika da su mišljenja različita, ali da je komunikacija stalna.
"Svi mi svakodnevno komuniciramo i razgovaramo i razmjenjujemo iskustva s kolegama iz inozemstva. Važno je postavljati pitanja, tražiti rješenja. Sasvim je normalno raspravljati među znanstvenicima i imati različita mišljenja", rekao je Markotić.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.